Home » Actua, Analyse, Wielrennen

Wie is sluwer dan Vos?

door Extrasport op september 19, 2012 – 16:02Geen Reacties

Ook bij het vrouwelijke peloton stijgt de WK-koorts. Morgen leveren zij de strijd op de flanken van de Cauberg, op zoek naar de regenboogtrui. Voor de olympische kampioene Marianne Vos wordt het een thuiswedstrijd. Wie kan haar van de zege houden?

Marianne Vos, Giorgia Bronzini en Ina Teutenberg - © Wikimedia Commons

Morgen staan 133 dames aan de start van het wereldkampioenschap in Valkenburg. Zij moeten 129 kilometer afleggen alvorens de finish bovenop de Cauberg te bereiken. In tegenstelling tot de mannen gaat het parcours van de vrouwen over een vast circuit (de mannen hebben een aanloopstrook vanuit Maastricht). Dit circuit, dat zich uitstrekt rondom Valkenburg, heeft een lengte van 16,2 kilometer. Het parcours bevat twee stevige hellingen: de Bemelerberg en de Cauberg. De eerste is 900 meter lang en heeft een stijgingspercentage van zeven procent. Op de befaamde Cauberg moet anderhalve kilometer geklommen worden met een maximum stijgingspercentage van twaalf procent. De finish ligt op circa anderhalve kilometer na de top van de Cauberg.

 

Een Angelsaksisch verbond?
Voor aanvang van de wegrit zaterdag stellen velen zich maar één vraag: wie kan Marianne Vos verslaan? Haar Olympisch goud toont alvast dat Marianne terug in topvorm is na haar sleutelbeenbreuk. Na de Olympische Spelen won ze trouwens nog de Grand Prix de Plouay en greep ze twee etappes en de eindoverwinning in de Holland Ladies Tour. Daarbovenop rijdt Vos voor eigen publiek. Dan kan een renster altijd wat extra. Valkenburg ligt op amper twee uurtjes rijden van Meeuwen, de thuisstad van Vos. Tijd genoeg dus om het parcours al talloze keren verkend te hebben. Vos besloot op het allerlaatste moment niet deel te nemen aan de tijdrit. Hier viel toch niets te rapen voor de Nederlandse en zo kon ze zich volledig focussen op de wegrit. Er zijn tien Nederlandse dames die Marianne aan haar overwinning moeten helpen. Met onder andere Loes Gunnewijk, Annemiek van Vleuten, Kirsten Wild en Eleonora Van Dijk zijn dit uiteraard niet de minste.

 

Shelley Olds, de Amerikaanse die Marianne Vos in Londen beschouwde als haar grootste concurrente, combineerde wel de tijd- en wegrit. Olds werd in Londen zevende na een ontsnapping. Ze bewijst bovendien met een ritoverwinning in de Giro en de eindoverwinning in de Tour of Chongming Island World Cup, dat ze in goede doen is. Met Evelyn Stevens heeft de Amerikaanse vrouwenploeg overigens nog een sterke pion in het spel. Zij pakte deze week al zilver in de tijdrit.

 

Uiteraard is het ook uitkijken naar de Britse dames. Er is leading lady Lizzie Armidsteadt, die vastbesloten is om haar goede vorm verder te zetten na de zilveren medaille in Londen. Zij zal daarbij zeker en vast hulp krijgen van onder meer Emma Pooley, ex-wereldkampioene Nicole Cooke, Dani King, Laura Trott en Joanna Rowsell. De drie laatstgenoemde meisjes behaalden trouwens goud op de ploegachtervolging in Londen.

 

Derde maal op rij voor Bronzini? 
Benieuwd zijn we ook naar de kansen van Judith Arndt. Voor de 36-jarige Duitse is de wegrit in Valkenburg haar allerlaatste wedstrijd voor ze op pensioen gaat. Met eerder deze week al een wereldtitel in het tijdrijden is ze alvast goed op weg op een heel erg grote kers op haar taart te zetten. Met een eerdere wereldtitel en verschillende nationale titels op de weg, toont ze dat ze niet alleen kan tijdrijden. Onder de Duitse meisjes is ook Ina Teutenberg in vorm. Teutenberg rijdt voor Team Specialized-Lulumon en pakte met haar ploeg dus al goud in de ploegentijdrit. In Londen greep ze net naast de medailles. Met verschillende ereplaatsen en overwinningen in meerdaagse wedstrijden heeft ze al een mooi seizoen gereden.

 

Italië stuurt met maar liefst vijftien rensters de grootste delegatie naar Valkenburg. Het overgrote deel daarvan (14) komen aan de start bij de wegrit. Kan regerend wereldkampioene Giorgia Bronzini een rol spelen in de rit van zaterdag? Het zou een stunt zijn om zich voor de derde keer op rij tot wereldkampioene te kronen. Haar seizoen echter was met slechts een ritoverwinning in de Giro, niet van de beste. Sterke dame in het Italiaanse team is Tatiane Guderzo, ex-wereldkampioene en nationaal tijdritkampioene. De 18-jarige Rosella Ratto zal in Valkenburg weliswaar fungeren als helper, maar is een talent om in het oog te houden.

 

Andere mogelijke podiumkandidaten zijn de Nieuw-Zeelandse Linda Melanie Villumsen, die brons pakte in de tijdrit en de Russische Olga Zabelinskaya, die ons allen bekend werd na de Olympische Spelen. Daar won ze de bronzen medaille in zowel de weg- als de tijdrit.  De Zweden hebben met Emma Johansson en Isabelle Söderberg ook enkele sterke vrouwen in Valkenburg.

 

Heel wat kleppers dus aan de start in Zuid-Nederland. Al blijft de hamvraag van dit WK wie Marianne Vos van het goud gaat kunnen houden.

 

© 2012 – Extrasport – Bieke Cornillie

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,