Home » Actua, Analyse, Tennis

Welkom terug Maria!

door Extrasport op april 27, 2017 – 08:17Geen Reacties

Oproer in tennisland. Op het moment dat Serena Williams even uit de roulatie is, keert die andere grote figuur in het vrouwentennis, Maria Sharapova, terug na een schorsing. En dat stemt bepaald niet iedereen blijmoedig. 

© Wikimedia Commons

Ter recapitulatie: Maria Sharapova won in Stuttgart haar eerste match na een dopingschorsing van vijftien maanden. Begin oktober kreeg ze negen maanden strafvermindering bij het TAS, nadat ze tijdens de Australian Open 2016 betrapt werd op Meldonium, een goedje uit Letland dat men in Rusland en periferie uit de kraan dronk tot het per 1 januari 2016 op de dopinglijst verscheen. Met als gevolg dat de twee Russen niet betrapt op Meldonium Vladimir Poetin en Ilnur Zakarin heten. Niet in de laatste plaats omdat het WADA de vraag vergat te stellen hoelang het duurt eer Meldonium door het lichaam wordt afgebroken.

 

Het aantal gebruikers in acht genomen, belooft Meldonium kennelijk het eeuwige leven. Daar het in een niet onaanzienlijk aantal stalen werd getraceerd, werd het medicijn ook verboden. Maar of het ook echt werkt? Het moest zo maar eens werken, al maakt het maar een tiende procent verschil, spookt door het hoofd van de topsporter.

 

Dat neemt niet weg dat het gebruik van Meldonium, of het nu wel of niet verboden is, indruist tegen wat zo mooi de geest van de sport heet en symptomatisch is voor de overmedicalisering van topsport. Wie gezond is, een beetje topsporter behoort tot die categorie mensen, blijft van Meldonium af en wie toch last heeft van zijn hart, laat zich best onderzoeken en laat topsport (tijdelijk) voor wat het is.

 

Nu goed, Meldonium heeft niet het effect van bloeddoping, anabole steroïden of cortisonen en Maria Sharapova had daarom alleen al denkelijk gerekend op een hartelijkere ontvangst. Helaas voor haar, maar minder voor haar bankrekening, is Sharapova naast tennisster ook een zakenvrouw zichzelf verhandelend en gaat ze met heel wat sponsorgelden en publiciteit lopen, die anderen graag voor hun eigen rekening nemen, ofschoon Sharapova vanaf 2004 tot en met het ingaan van haar schorsing slechts vijf grandslamtoernooien wist te winnen, niet bepaald evenredig met de aandacht die ze opstrijkt.

 

Het is maar een indruk hoor, maar zou het kunnen dat Sharapova ook om die reden niet bijster populair is bij haar collega’s? Dat die haar liever nooit zagen terugkeren, uit opportunistische overwegingen? Dat haar nationaliteit ook niet in haar voordeel spreekt? Ook fotomodel en af en toe tennisster Eugenie Bouchard vreest blijkbaar voor haar plaatsje op de cover van Sports Illustrated en liet zich al vilein uit. “Ze is een bedriegster die niet meer toegelaten zou mogen worden.”

 

Het is goed dat sporters zich uitspreken tegen dopinggebruikers, dat vergt moed en ze zijn altijd met te weinig. Maar mag het een beetje ernstig blijven? Doping is geen verhaal bestaande uit twee kleuren die dat eigenlijk niet zijn, zijnde zwart en wit. En al helemaal niet wanneer het over Meldonium gaat.

 

Ook dat Sharapova bescherming geniet door haar prestaties en een wildcard krijgt voor het toernooi van Stuttgart, schiet bij velen in het verkeerde keelgat. Het klinkt geestig in een sport met reekshoofden, zij het niet zo bedoeld.

 

© 2017 – Extrasport – Matthias Vangenechten