Home » Artikels

Waar was Brunei in 2008?

door Extrasport op juli 30, 2016 – 08:28Geen Reacties

Uw reporter associeert de Olympische Spelen van 2008 zoals iedereen met de successen van onze Belgische hoogspringster en estafettelopers. Toch is het vooral het mysterie rond de afwezigheid van Brunei haar nog meer bijgebleven. Tine Merlevede zoekt uit waarom dit land ontbrak.

Laat ons beginnen met Brunei te situeren op onze aardbol. Brunei ligt in Zuidoost-Azië en is volledig omringd door Maleisië en de Zuid-Chinese Zee. Pas in 1984 werd het onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Niet dat het toen plots een democratische staat werd. Anno 2015 zijn er nog steeds geen politieke partijen en heeft de sultan er alles voor het zeggen. Dus ook of er atleten zullen deelnemen aan de Olympische Spelen.

 

Tot nog toe gaf de man vier keer zijn ja-woord. In 1996, 2000, 2004 nam er telkens één atleet deel, in 2012 waren dat er zelfs drie. Maar in 2008 geen spoor van een Bruneier in het olympisch dorp in Peking. Nochtans waren er twee atleten die mochten deelnemen: de zwemster Maria Grace Koh en de kogelstoter Mohammed Yazid Yatimi Yusof. Beide sporters kregen pas op het allerlaatste moment te horen dat ze niet mochten deelnemen omdat hun nationaal olympische comité het had nagelaten ze in te schrijven. Een stomme vergetelheid of zit er meer achter?

 

Theorie 1: De sultan wou geen landgenote in badpak op tv

Een van de geselecteerde sporters was de 15-jarige Maria Grace Koh. De zwemster had niet echt een specialisatie: ze was immers nationaal recordhoudster op de spurtnummers in zowel de schoolslag als de vrije slag en de vlinderslag. Maria zou de eerste vrouwelijke sportster zijn die deelneemt aan de Olympische Spelen voor haar land. En dan nog wel eentje in een sport die weinig gelegenheid biedt om alle lichaamsdelen zorgvuldig af te dekken. Pas nadat het IOC in 2010 gedreigd had met sancties stuurde Brunei een vrouwelijke sportster naar de Olympische Spelen in Londen.

 

Nadat Maria de ontgoocheling had verwerkt, startte ze trouwens met een zangcarrière. Tegenwoordig laat ze zich Eia noemen, een singer-songwriter from the majestic land called Brunei.

 

Theorie 2: De sultan was bang voor een afgang

Beide sporters voldeden niet aan de olympische limieten. Toch mochten ze deelnemen van het IOC op voorwaarde dat de IAAF en de FINA hun akkoord gaven. Dat deden beide sportorganisaties. Maar het duo behoorde dus niet tot de absolute wereldtop. Bij vorige deelnames kwamen de Bruneise deelnemers nooit verder dan de eerste ronde. Misschien was de sultan dat wel beu. Met deze atleten hingen er ook niet echt topprestaties in de lucht. Officieel klonk het dan ook dat Maria niet genoeg internationale ervaring had opgedaan en Mohammed zou niet fit genoeg geweest zijn door een enkelblessure.

 

Theorie 3: De sultan was echt vergeten de nodige papieren in te vullen

Sultan Hassanal Bolkiah is een druk bezet man. Hij is niet alleen sultan, maar ook eerste minister en minister van defensie. Daarnaast moet hij ook nog eens ruim 1000 luxewagens, 9 vliegtuigen en 2 helikopters onderhouden. Of zijn twee landgenoten dan een klein bijrolletje zouden spelen in het grootste sportevenement ter wereld kan hem dan ook weinig schelen. Daarom zijn de nodige papieren dus geheel per ongeluk onderaan de stapel terecht gekomen.

 

Gelukkig waren er vier jaar later opnieuw Olympische Spelen. Drie sporters reisden deze keer af naar Londen. De atleten presteerden naar best vermogen, maar konden weinig potten breken op het internationale niveau. Het nationaal comité richtte zelfs een website op waar we deze zomer ongetwijfeld de prestaties van de olympische atleten zullen kunnen volgen.

 

© 2016 – Extrasport – Tine Merlevede

 

Tags: