Home » Actua, Voetbal

Vox pop: moeten de Rode Duivels bestaan uit 'echte' Belgen?

door Extrasport op oktober 26, 2010 – 15:0714 Reacties

Het Brusselse hof van beroep behandelt donderdag in kort geding de zaak die Standard-aanvaller Mémé Tchité aanspande tegen de Wereldvoetbalbond FIFA omdat die hem niet toelaat om voor de Rode Duivels aan te treden. De Belgische voetbalbond ziet hem graag bij onze nationale ploeg. Wat vindt de man in de straat hiervan?

“Ik weet niet hoe ons voetbal plots in een dal is geraakt, maar door buitenlanders te halen, geraken we er niet uit”

‘Ik vind het schandalig’, zucht Frank Meermans (62). ‘Onze nationale ploeg heeft het al zo moeilijk. Dat heeft volgens mij vooral te maken met de verschillen tussen de Walen en de Vlamingen. Ze spreken een andere taal en zo ontstaan er groepjes binnen het elftal. Ik denk dus dat buitenlanders toevoegen aan het nationale elftal niet goed zal zijn voor de prestaties.’ Maar wat moet er dan wel gedaan worden? ‘Het is toch simpel, het is een nationale ploeg’, verduidelijkt Meermans. ‘Die bestaat dus uit Belgen. De voetbalbond moet geen buitenlanders nationaliseren om de ploeg te versterken. Het zijn niet alleen de kwaliteiten die tellen, er moet ook een groep gevormd worden. Nu hebben onze Rode Duivels veel uitstekende voetballers. Maar het komt er gewoon niet uit omdat de groep niet hecht genoeg is. Toen ik jong was, was onze nationale ploeg één geheel’, blikt Meermans terug. ‘Toen was het genieten van het Belgische voetbal. Anderlecht, Brugge, Mechelen,  Antwerp… dat waren namen in Europa. Nu is dat niet meer zo. Ik weet niet hoe ons voetbal plots in een dal is geraakt, maar door buitenlanders te halen, geraken we er niet uit’, besluit Meermans.

“Het multiculturele aspect in België is zeer groot, dat moet toch ook te zien zijn in de nationale sporten?”

‘Dat is toch fantastich’, giechelt Faron die in de New Yorker op de Meir werkt. ‘Ik kom zelf uit het buitenland, maar voel mij honderd procent Belg. Als de persoon in kwestie helemaal ingeburgerd is, kan hij toch genationaliseerd worden?’ vraagt Faron (23) zich af. ‘Ik kom hier dagelijks veel buitenlanders tegen, die zich ook volledig geïntegreerd hebben en zich Belg voelen. Dus ik vind dat het kan. Het multiculturele aspect in België is immers zeer groot, dat moet toch ook te zien zijn in de nationale sporten?’, vindt Faron. ‘De voetbalbond doet dus het goede, want dat aspect is duidelijk te zien bij de Rode Duivels. Er lopen veel jongens bij die afkomstig zijn van Afrika. Ze zetten zich ook in voor de nationale ploeg en zijn trots om het truitje van België te mogen dragen. Het is fantastisch om te zien hoe mensen van een andere afkomst, met een ander religieus gedacht zich inzetten voor een doel.’ Toch zitten onze Rode Duivels al jaren in de put. ‘Het komt er wel uit, nu is iedereen nog jong. De matchen tegen Duitsland, Turkije en Oostenrijk waren toch al niet slecht’, vindt Faron. Bovendien zijn het de kwaliteiten die tellen, daarmee maak je het verschil. Ik zie de Duivels nog ver geraken.’

“De voetballers moeten de waarden van het land kennen, anders ontstaan er conflicten in de groep”

‘Bij ons gebeurt het niet, het zijn allemaal mensen die geboren en getogen zijn in Nepal’, vertelt Binot Sahin (31), die afkomstig is uit Nepal. ‘De voetballers moeten de waarden van het land kennen, daarvoor moeten ze al bijna geboren zijn in het land. Anders ontstaan er conflicten in die groep’, vindt Sahin. ‘Ik woon zelf al bijna 8 jaar in België, maar ik voel me niet echt Belg. Ik snap wel dat de voetbalbond Tchité bij de Rode Duivels wil, want hij is een goede voetballer. Maar ik begrijp niet dat Tchité voor de nationale ploeg van België wil uitkomen. Hij is toch helemaal geen Belg? Volgens mij heeft  hij er andere redenen voor’, denkt Sahin luidop.  ‘Tchité zal zeker een aanwinst zijn voor de Rode Duivels, hij scoort heel makkelijk. Maar hij is geen Belg, en heeft hij al geen drie andere nationaliteiten?’, vraagt de Nepalees zich af. ‘De Rode Duivels hebben, zonder voetballers uit andere landen, ook voldoende kwaliteiten hoor. Oké, er zijn ook veel Rode Duivels met een dubbele nationaliteit. Die kan ik begrijpen want ze zijn ook half Belg. Ik denk dat buitenlandse voetballers, enkel jonge Belgische spelers tegenhouden om door te breken bij de nationale ploeg. Met jongens als Lukaku, Vossen, Kompany en Hazard is er toch meer dan voldoende talent!’

Tags: , , ,

 • http://www.extrasport.be Frederik De Brant

  Noem het opportunisme, maar als je Carcela ziet spelen dan weet je het toch wel? Iedereen welkom!

 • http://extrasport.be Joeri

  Dat vind ik dus niet!
  Het moet een privilege zijn om te mogen spelen voor je land.. Carcela zit zo wat heen en weer te twijfelen. Eigenlijk zou het juist een gemakkelijke keuze moeten zijn.

 • http://extrasport.be Joeri

  En wanneer ben je een “echte” Belg? Wanneer dit land toch zo verdeeld is.. kent er iemand van de nationale ploeg nog wel het volkslied? Dat zegt toch wel genoeg. Ik zou het blazoen van onze nationale ploeg wel wat opgepoetst willen zien.. spelen voor de rode duivels moet een eer zijn, met het mes tussen de tanden; krijgers op het veld!

  Ik heb liever 10x een Deschacht of een Vleminckx op het veld, dat bloed/zweet/tranen in de strijd werpt, dan een Hazard dat alleen aan ‘toveren’ denkt.

  Kleur, of land van herkomst doet er dan echt niet toe.. dat zou eigenlijk gewoon racisme zijn. De waarden van een land kennen is dan weer een andere zaak.

 • David

  Ik vind dat kwaliteiten er zeker toe doen, maar er moet idd ook een groep gesmeed worden. Volgens mij is dat moeilijker met de verschillen in cultuur en taal. Kijk maar naar de Vlamingen en de Walen, dat waren ook lange tijd verschillende groepen binnen het elftal

 • Koen

  Zever, David.
  Bij clubteams heb je toch ook verschillende nationaliteiten en culturen samen?

  Tchité wil zelf voor België spelen en het loopt hier al niet vol met spitsen van internationaal niveau. En nee, het is niet omdat Nonkel Jimmy drie doelpunten maakt in anderhalve wedstrijd dat hij plots een goede spits is.

  Het begrip “echte Belgen” is ook zo walgelijk. Carcela is hier geboren en getogen. Eigenlijk schandalig dat die gasten nog twijfelen, hij kent Marokko enkel van op vakantie. Ik hoop alleszins dat hij de juiste keuze maakt, wat een speler!

 • Koen

  Joeri,
  als je niet ziet dat je meer hebt aan Hazard dan aan Vleminckx, dan houdt het op.

 • Lidya Vercammen

  Ik speel toch nog liever met twintig oegandezen dan met twintig deschachts. Carcela vind ik dan weer niet goed genoeg, die zal voor Marrokko ook vaak bankzitter zijn.

  groetjes aan David

 • David

  Uiteraard ben ik ook heel blij dat jongens als Fellaini Belg zijn. Hopelijk Carcela ook. Maar als hij zo twijfelt…dan heb je toch liever jongens die met hun volle goesting voor de Rode Duivels spelen

 • http://www.extrasport.be Matthias De Vlieger

  @ Koen en Joeri: geen ruzie maken, of ik zet jullie in de hoek :)

  Bij sommige momenten heb je nood aan een Hazard, maar op andere momenten aan andere spelers.

  Ook iemand als Vleminckx kan zeer nuttig zijn. We hebben genoeg scorend vermogen vanuit ons middenveld om bijvoorbeeld een extra werkpaard voorin te posteren. Waarom zou een tandem Vleminckx – Vossen eens niet kunnen? En let goed op het woord ‘eens’, ik maak geen titularis van hem.

  Ik heb vaak de indruk dat Bjorn wat ondergewaardeerd wordt.

  Misschien een Facebookgroep oprichten om een mars te organiseren voor Vleminkcx? :)

 • Joeri

  Dat van Vleminckx was natuurlijk maar om te illustreren dat het bij mij meer gaat om mentaliteit dan om talent. Hazard is een geweldige voetballer, en zou in principe altijd moeten spelen. Laat dat wel duidelijk zijn :-). Maar als hij geen inzet toont op training, zou ik hem ook niet in de basis opstellen.

  Ook Carcela heeft geweldige flitsen.. maar iemand die zo twijfelt.. dan stel ik me vragen bij zijn drijfveer. Ik hoor dat de Marokkaanse bond geld zou geven aan Carcela om te kiezen voor Marokko, Gerets vindt dat geen probleem. Nu, ik vind dat wel. Je kiest voor je land, omdat het een eer is om voor je land te spelen, niet omdat je er een pak centen voor krijgt.

  Het begrip “echte” Belgen slaat inderdaad nergens op, Kompany is voor mijn part evenveel Belg als ik. En in clubs heb je ook vaak ook een taalbarrière, waarom zou het dan bij een nationale ploeg moeilijker zijn om een team te kunnen smeden?

 • Martijn

  Carcela de beroepsvoetballer maakt geweldige doelpunten en is dus Belg. Hassan de draaideurcrimineel jat een diepvrieskip en is automatisch Marokkaan. Zo ervaar ik de vox pop een beetje. Dient de term ‘Belg’ dan niet als een vreemd soort eretitel?

 • Kelly Budney

  Knap werk, David!
  Jurgen VD

 • Bob De Smed

  Voor mij maakt het niet uit wie er in onze nationale ploeg speelt, zolang we nog maar eens kunnen schitteren!!

 • Alex Vermeiren

  Ik kan niet meer wachten tot 3 juni, ik heb men ticket alvast!!! Op naar het EK!