Home » Actua, Veldrijden

Voorbeschouwing: veldritseizoen

door Extrasport op oktober 2, 2011 – 16:17Geen Reacties

Nu het wegseizoen op zijn laatste benen loopt, is het uitkijken naar de start van het veldritseizoen. Cyclocross is in Vlaanderen de ideale manier om de winter goed door te komen. Een voorbeschouwing is dan ook op zijn plaats.

© Wikimedia Commons

Wat schaatsen is in Nederland en schansspringen voor Oostenrijk, dat is cyclocross in Vlaanderen. Elk jaar zegt men dat het veldrijden niet populairder kan worden in ons landsgedeelte, maar toch stijgen de toeschouwersaantallen jaar na jaar. Het ploeteren in de modder, regen, wind of sneeuw spreekt de Vlaming aan. Ook dit jaar is er opnieuw slechts een kransje favorieten. En het een kleine wereldje, maakt het veldrijden zo goed te volgen voor de modale toeschouwer.

 

Smalle top
Het zijn al enkele jaren dezelfde renners die de top bevolken. Het veldrijden moet opletten dat het niet aan bloedarmoede begint te lijden. Zdenek Stybar lijkt zich meer en meer op de weg te willen concentreren. Hij rijdt dit jaar zijn laatste volledige seizoen in het veld. Sven Nys doet nog steevast mee voor de grote prijzen. Het zou niet onlogisch zijn mochten de jaren en zijn mountainbike-uitstapjes beginnen te wegen, maar de Kannibaal uit Baal vertoont nog maar weinig tekenen van slijtage. Dat hij zijn lichaam tot in de puntjes verzorgt, is dan ook de verklaring voor zijn meedraaien aan de top (nu al sinds eind jaren ’90). Het Wereldkampioenschap vindt dit jaar plaats in Koksijde. De zandspecialist onder de veldrijders is zonder twijfel Niels Albert. Hij krijgt hier dus een mooie kans om voor de tweede keer wereldkampioen te worden bij de profs, al heeft Stybar ook al bewezen in het mulle zand goed uit de voeten te kunnen. Sven Nys heeft het altijd al moeilijk gehad zijn streng te trekken op het WK. Ondanks zijn goedgevuld palmares heeft hij nog maar één keer het WK gewonnen. Stress of omstandigheden speelden hem in het verleden vaak parten. Maar de hoofdreden is misschien wel het feit dat hij het moeilijk heeft een klassement te laten schieten, wat tot gevolg heeft dat hij op de dag van de waarheid wat frisheid te kort komt.

 

De drie grootste namen uit het veldritpeloton hebben we al genoemd. Het is dus wachten op jongeren die doorbreken om iets te doen aan de hegemonie van Stybar, Albert en Nys. Kevin Pauwels moeten we daar sinds vorig jaar ook bij vermelden, hoewel hij niet altijd een constante in zijn prestaties kan leggen. De ploeg Sunweb heeft naast Pauwels ook nog Vantornout in haar rangen. Vaak is het net niet voor Klaas, toch is hij zeker op kampioenschappen een gevaarlijke klant. Ook Bart Wellens, Bart Aernouts en de Fransman Francis Mourey kunnen in goede dagen het de wereldtop lastig maken, hoewel ze al niet meer van de allerjongsten zijn om nog grote vooruitgang te boeken. Al weten we van Wellens dat hij zich niet zomaar opzij laat zetten.

 

Jong geweld
Van de kant van het jonge geweld is het vooral uitkijken naar de progressie van Tom Meeusen. Hij is technisch heel sterk en won vorig jaar in zijn eerste jaar als prof meteen de Wereldbekerwedstrijd in Kalmthout en de Superprestigemanche in Gieten. Nederland van zijn kant, moet het momenteel doen met Gerben De Knegt. Daar lijkt verandering in te komen, al is dat nog niet voor dit jaar. De wereldkampioen bij de beloften Lars Van der Haar lijkt een topper een wording te zijn, maar hij rijdt dit jaar nog een jaartje in de beloftecategorie.

 

Het belooft in ieder geval een spannend veldritseizoen te worden. Hopelijk gooien allerhande blessures geen roet in het eten in de strijd om de verschillende klassementen. De strijd om de Wereldbeker wordt even fel bevochten als die om de Superprestige of de GVA-trofee. Het is de beste optie om het bij deze drie regelmatigheidscriteria te houden. De veldritkalender moet niet met nog meer crossen aangevuld worden. Ook de mondialisering van het veldrijden lijkt geen onverdeeld succes te worden. Aan het begin van het jaar zakken een rist Europese veldrijders naar Amerika af om daar enkele crossen te betwisten. Hoewel de UCI er alles aan doet om het veldrijden van de grond te krijgen in de VS, is het niveau van de Amerikaanse veldrijders er niet op vooruitgegaan de laatste jaren. Ook de organisatie van het WK veldrijden in 2013 lijkt nu in het gedrang te komen wegens financiële perikelen.

 

Dat de hiërarchie in de veldritwereld dit jaar zal verbroken worden, lijkt dus vrij onwaarschijnlijk. Lichte verschuivingen zullen wel plaatsvinden. Tom Meeusen kan een stap dichter bij de absolute top zetten, al zal het dus vooral een strijd worden tussen Stybar, Nys, Albert en ook Pauwels. En mochten de absolute toppers het laten afweten, dan staan renners als Vantornout of Wellens klaar om toe te slaan. Dat het veldritseizoen moge beginnen!

 

© 2011 – Extrasport – Matthias Vangenechten

 

 

Tags: , , , , ,