Home » Analyse, Wielrennen

Voorbeschouwing Tour de France 2014: draait Contador de rollen om?

door Extrasport op juli 3, 2014 – 15:02Geen Reacties

De zomervakantie kan pas echt voor geopend worden verklaard wanneer het startschot in de Tour de France is gegeven. Daarvoor moet u nog tot zaterdag wachten. Om u in afwachting zoet te houden, krijgt u van ons hier alvast de traditionele voorbeschouwing.

Mogen we dit jaar meer verwachten van Alberto Contador? – © Wikimedia Commons

De Tourstart vindt plaats in Leeds. Opvallend genoeg geen renners uit Lier in het peloton. Dat is geen toeval. Men stelde in Leeds één bijkomende voorwaarde om de Grand Départ binnen te halen: renners uit Lier zijn niet welkom. Always remember Lierse! Maar u wil natuurlijk weten wie u wel en wie u best niet in uw Tourpronostieken zet. En bijzaak: wie de Tour gaat winnen. Laten we eerst deze bijzaak behandelen.

 

Geel

Bij aanvang van het seizoen stond het haast in de sterren geschreven dat de Tour zal uitdraaien op een duel tussen Chris Froome en Alberto Contador. Met meer vraagtekens bij Contador dan bij Froome. Intussen is de situatie omgekeerd. Contador heeft een ijzersterke eerste seizoenshelft gereden. Hij won al Tirreno-Adriatico en de Ronde van het Baskenland en werd tweede in zowel de Ronde van Catalonië als de Dauphiné Libéré. Froome moet het stellen met de Ronde van Oman en de Ronde van Romandië en kwam meer in het nieuws wegens allerhande kwaaltjes en de al dan niet dubieuze behandelingen ervan. Daar waar Froome in 2013 in de voorbereidingswedstrijden van de Tour nog ongenaakbaar leek, is dat dit jaar veel minder het geval. Deze etappewedstrijden zijn de jongste jaren een erg betrouwbare indicator gebleken om de waardeverhoudingen in de daaropvolgende Tour in te schatten.

 

De tijd dat de renners met Tourpodiumambities zich alleen in de Dauphiné Libéré of in de Ronde van Zwitserland lieten zien, is voorbij. Toen Wiggins in 2012 de Tour won, had hij voordien ook al Parijs-Nice, de Ronde van Romandië en de Dauphiné Libéré gewonnen. Cadel Evans op zijn beurt won in 2011 Tirreno-Adriatico en de Ronde van Romandië en werd tweede in de Dauphiné Libéré na Bradley Wiggins, die in de Tour dat jaar uitviel. Maar Froome en Contador zullen niet alleen strijden om de Tourzege. De Spanjaard Alejandro Valverde rijdt beter dan ooit tevoren. Vincenzo Nibali zet dit jaar alles op de Tour. De haai van Messina werd afgelopen zaterdag Italiaans kampioen op de weg en kon na een erg matig voorjaar deze opsteker wel gebruiken. Andrew Talansky won de Dauphiné Libéré en dat is de voorbije jaren wel een goed voorteken gebleken. Hij mag zich een even grote kanshebber op het Tourpodium noemen als Valverde en Nibali. En Jurgen Van den Broeck, die wordt uiteraard vierde. Als hij in de eerste week niet op een knullige manier ten val komt tenminste. Maar aangezien 2014 een even jaartal is, is die kans erg klein.

 

Een voorspelling

1 Contador

2 Froome

3 Valverde

 

Groen

Of Peter Sagan te kloppen is? Moeilijk. Met een resem dichte ereplaatsen en een zeldzame ritoverwinning zal hij ook dit jaar weer de groene trui in de wacht slepen. Afwachten is wel hoe de taakverhoudingen bij Cannondale zullen zijn nu ook sprintbom Elia Viviani aan de start verschijnt. Maar wellicht zit het zo: wanneer Sagan na negen etappes al mathematisch zeker is van de groene trui mede dankzij zijn onovertroffen sprintloods Viviani, kan hij zich opofferen om ook Viviani aan een sprintoverwinning te helpen. Voor de rest is het uitkijken naar de sprintduels tussen Marcel Kittel, Mark Cavendish en André Greipel. Die eerste heeft zich maar twee ritten getoond in de Giro, maar wat hij er liet zien, was van buitenaardse klasse. Bovendien heeft hij met onder meer Tom Veelers, Koen De Kort en John Degenkolb ook een trein ter beschikking om U tegen te zeggen.

 

Een voorspelling

1 Peter Sagan

2 Mark Cavendish

3 Alexander Kristoff

 

Bollen

Normaliter het moeilijkst te voorspellen klassement. Dit jaar niet, u heeft één op drie kans dat u het bij het rechte eind zal hebben. Er verschijnen namelijk drie Colombianen in Leeds aan de start. John Darwin Atapuma, José Serpa en Janier Alexis Acevedo. Atapuma maakt kans, Serpa iets minder, maar het zal toch Acevedo zijn die geïnspireerd door Quintana vorig jaar en Arredondo in de Giro in Parijs met de bolletjestrui zal staan pronken. Deze Acevedo (niet te verwarren met José Azevedo die in dienst van Armstrong in 2004 nog vijfde werd in de Tour) rijdt voor Garmin en is intussen al 28. De voorbije jaren reed hij bij kleinere ploegjes op het Amerikaanse continent en liet daar tot vorig jaar niet de meest impressionante indrukken na. In 2011 liet hij zich voor het eerst echt zien met een ritoverwinning in de Tour of Utah. Na een mager 2012 overtuigde hij Garmin vorig jaar door in Amerikaanse rittenkoersen plots uitstekend te presteren. En met recent een negende plaats in de Ronde van Zwitserland bewees hij ook nu een goede vorm te pakken te hebben. Zijn grootste concurrenten in de strijd om de bolletjestrui zullen Fransen zijn die door omstandigheden of door niet goed genoeg zijn geen klassement te verdedigen hebben en de absolute toppers die om het geel strijden.

 

Een voorspelling

1 Janier Alexis Acevedo

2 Pierre Rolland

3 Alberto Contador

 

Wit

De kans dat de winnaar van de witte trui net als vorig jaar ook het bergklassement wint en tweede wordt in de eindstand van de Tour is eerder gering. Thibaut Pinot heeft adieu gezegd tegen zijn daalangsten en bevestigde in de Vuelta van vorig jaar dat er bijzonder veel potentieel in hem schuilgaat. Het Tourpodium is wellicht nog te hoog gegrepen, maar beter doen dan zijn tiende plaats in 2012 moet zeker mogelijk zijn. Was dit de Giro, dan schreven we ook Rafal Majka op. Maar doordat Roman Kreuziger in de knoei zit met zijn bloedpaspoort, werd deze Poolse klimmer in allerijl als vervanger van de Tsjech opgetrommeld om Contador in het hooggebergte te steunen. Majka was hier allesbehalve op voorbereid en stelde zijn Tourdeelname ook in vraag. Het uitpersen van Poolse renners is één van de kwalijkste praktijken in de moderne wielersport, want ook Michal Kwiatkowski mag er zich het slachtoffer van noemen. Na een zwaar voorjaar wordt er nu een goed klassement van hem verwacht in de Tour. In de Dauphiné Libéré presteerde hij ondermaats en het is maar de vraag of hij dit nog rechtgezet krijgt. En Rein Taaramäe dan? Die is intussen geen jongere meer en doet louter mee om Mart Smeets te plezieren.

 

Een voorspelling

1 Thibaut Pinot

2 Sébastien Reichenbach

3 Romain Bardet

 

Verder vrijblijvend pronoadvies

We hebben over enkele renners ons licht al doen schijnen. Wat hier volgt is verder vrijblijvend pronoadvies. Alle renners die hiervoor nog niet vernoemd zijn en vermeldenswaardig zijn, zullen summier behandeld worden. Wij kunnen op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor eventuele verliezen die u lijdt door ons goedbedoeld advies te volgen.

 

Rudy Molard. De ontdekking van deze Tour. Richie Porte. Geeft op in de kasseienrit. Wilt u lekker kennerachtig doen en schrikt het u niet af om genadeloos op uw bek te gaan, dan is David De La Cruz de man die u zoekt. Ook Kristijan Durasek komt dan in aanmerking. Net als Nicolas Edet, Amaël Moinard, Jean-Marc Bideau en Jésus Hernandez. Al zou het kunnen dat die laatste 23ste wordt in het eindklassement. Tiago Machado. Het is het Critérium International niet. Bernhard Eisel. Komt uit Oostenrijk. Bradley Wiggins. Wint de Ronde van Oostenrijk. Simon Spilak. Komt tot de ontdekking dat Froome in de Tour een stuk sneller rijdt dan in de Ronde van Romandië. Florian Vachon. De eerste opgever. Jesus Herrada Lopez. Rijdt op het moment dat Valverde in een vierde waaier belandt in de gele trui. Herrada moet wachten en zijn gele trui opofferen. Wint hierna nog wel twee etappes. Giovanni Visconti. Mist Michele Ferrari. Vincenzo Nibali en Michael Rogers begrijpen dit verlies maar al te goed en bieden een troostende schouder aan.

José Joaquin Rojas Gil. Twee keer vierde, vier keer vijfde, drie keer zesde, vier keer zevende en een keer negende. Tom Dumoulin. De eerste Nederlander die een Touretappe wint sinds het uitsterven van de dino’s. Joaquin Rodriguez. Ziet voor het eerst in zijn leven kasseien. Luca Paolini. Belofte maakt schuld. Zal zich in een gele trui hullen als hij de Tour wint. Nicolas Roche. Waar heeft die zo leren klimmen? Dmitriy Gruzdev. Wint alle tijdritten. Tanel Kangert. Is geen familie van Gerd Kanter. Wil het wel zijn. Wordt in de Tour dertiende. Een plaats na: Chris Horner. Heeft Amerika nog onafhankelijk weten worden. Bauke Mollema. Zevende. Mist de tactische richtlijnen van Louis Van Gaal. Tom Leezer. Zal stralen als nooit tevoren. Sylvain Chavanel. Uitgeblust. Thomas Voeckler. Probeert vruchteloos. Arnaud Gérard. Ontembaar. Bram Tankink. Derde beste Nederlander.

 

Andy Schleck. Rijgt in de derde week van de Tour de top 150-noteringen aan elkaar. Marcel Wyss. Een mannetje voor de toekomst van 28 jaar. Peter Velits. Ontgoochelt nooit in het tegenvallen. Tejay Van Garderen. Erg bedreven in het imiteren van Peter Velits. Davide Cimolai. Door Lampre mee naar de Tour genomen omdat Sacha Modolo te mainstream is geworden. Arthur Vichot. Topt het lijstje van cultrenners aanwezig in deze Tour. Vervolledigen dit volledig op objectieve paramaters gebaseerde lijstje: Ion Izaguirre Insausti, Armindo Fonseca, Jesus Herrada Lopez, Marco Marcato, Sébastien Reichenbach, Bartosz Huzarski, Simon Clarke, Albert Timmer en Egor Silin. Viel net uit de boot: Alessandro De Marchi, die alsof dit al niet erg genoeg is ook nog net naast een etappezege zal grijpen. Mikaël Cherel. Voor de durvers. Heinrich Haussler. Voor de wanhopigen. Haimar Zubeldia. Voor de traditionalisten. Simon Yates. Voor de kenners. Leopold König, Jeremy Roy, Benjamin King en Edward King. Voelen zich nu al de koning te rijk.

 

Tot slot: honderd jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Ook de Tour staat hier bij stil. Om dit passend te herdenken, staan Vasil Kiryienka, Alessandro Petacchi en Michele Scarponi aan de start. De laatste overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog. En Jens Voigt, die begint aan zijn zeventiende Frans-Pruisische oorlog.

 

© 2014 – Extrasport – Matthias Vangenechten

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,