Home » Actua, Wielrennen

Tour 2013: de strijd om de rode lantaarn

door Extrasport op juni 29, 2013 – 15:311 Reactie

De grootste wielerwedstrijd op aarde is gestart en net zoals ieder jaar wordt er gestreden voor de gele, groene, witte en bollentrui. Voor de klimmers en spurters van het hedendaagse peloton is de Tour de France een groot feest. Maar dat is niet voor iedereen het geval.

Brian Vandborg - © Wikimedia Commons

Terwijl de Froome’s en Contador’s van deze wereld vechten om de eindzege in de honderdste Ronde van Frankrijk, strijden de werkpaarden van het peloton – al dan niet bewust – om een andere, iets minder eervolle prijs. De rode lantaarn. Hoewel iedere renner die Parijs haalt ongetwijfeld enorm trots zal zijn, wil niemand laatste worden. Op enkele uitzonderingen na.

 

Zo ging onze landgenoot Wim Vansevenant in zijn Tourcarrière steeds voluit voor de laatste plaats. En met succes. Vijf keer reed de West-Vlaming de grootste rittenkoers ter wereld uit, liefst drie keer werd hij succesvol laatste. De voormalige renner van de Lotto-ploeg gaat daarmee de geschiedenis in als recordhouder.

 

Het klinkt lachwekkend, maar de strijd om de laatste plaats valt niet te onderschatten. De renners moeten rekening houden met de tijdslimiet, maar ook met hun eigen tekortkomingen. Bovendien wordt deze wedstrijd in de wedstrijd, in tegenstelling tot het gevecht om het geel, niet beslist in het hooggebergte. Het rekenen in de vlakke etappes ligt vaak aan de basis van deze bizarre, maar vooral imaginaire, overwinning.

 

Favorieten
De grootste kanshebbers dit jaar? Eén renner steekt er met kop en schouders boven (of onder?) uit. De genaamde Albert Timmer van het Nederlandse Argos-Shimano, vorig jaar 148ste uit 153 renners, is de te kloppen man. Gevaarlijke outsiders voor de titel van ‘Rode Lantaarn’ zijn Frederik Willems (superknecht bij Lotto-Belisol), Jean-Marc Marino (weinigwinnaar van Sojasun) en Brian Vandborg (ervaren laatkomer bij Cannondale). Maar ook de sprinters vallen niet te onderschatten, en wie zich gedurende de Tour ziek of slapjes voelt, heeft sowieso al een streepje voor.

 

Nog kandidaten voor de rode lantaarn? Reageer op Twitter, Facebook of hier onderaan!

 

© 2013 – Extrasport – Steven Heremans

 

 

Tags: , , , , ,

  • drsdre

    Jack Bauer. Die doet 24 uur over elke etappe.