Home » Biatlon, Interview, Uitgelicht

Tim De Ridder: “Waarom zou ik voetballen? Dat doet iedereen al”

door Extrasport op januari 20, 2016 – 17:471 Reactie

Zet het in uw agenda: van 12 tot en met 21 februari vinden in het Noorse Lillehammer de Jeugd Olympische Spelen plaats. Aan dit evenement voor wintersporters tussen 14 en 18 jaar oud nemen negen Belgen deel. Zo ook Tim De Ridder, 16 lentes jong, wonend in de Antwerpse zuidrand en biatleet.

Het gebeurt niet vaak dat ik thuis aanbel bij een biatleet. Vandaag was zo’n dag dat dingen die niet vaak gebeuren, toch gebeurden.

In het vrijwel altijd sneeuwvrije Kontich zie je wielertoeristen de maat nemen van het overige verkeer, een hardloper stuiven over de voetpaden, in de verte hoor je jongens voetballen. Ze moeten ongeveer dezelfde leeftijd hebben als de 16-jarige Tim De Ridder, die in het centrum van datzelfde Kontich woont. Voetbal zegt hem weinig tot geheel niets, wielrennen en hardlopen hebben in zijn geval een hoger doel. Uitblinken in biatlon.

 

U leest het goed. De sport die u sinds kort niet meer met hardlopen en wielrennen associeert, maar met dikke pakken sneeuw, Duitsers die uit hun dak gaan wanneer een landgenoot wint, die dat anders ook doen, plotwendingen die geen Nobelprijswinnaar voor de Literatuur kan bedenken, Ole Einar Bjoerndalen, de best bekeken wintersport in Europa en in schril contrast hiermee de opvallend geringe interesse in Vlaanderen.

 

Mocht Tim De Ridder het voor het zeggen hebben, komt daar alras verandering in. “De spanning in biatlon is veel hoger dan in andere sporten door de verschuivingen. Je kan beginnen schieten als pakweg zestiende maar als leider de schietstand verlaten. Om bij de volgende schietbeurt de omgekeerde beweging te maken. Voor de biatleten is het belangrijk zich van deze gedachte af te sluiten en relaxed te blijven. Door de stress kan alles misgaan.”

 

Druk programma

De Ridder mag België vertegenwoordigen op de aanstaande Jeugd Olympische Spelen. Maar eerst wacht er hem nog een Jeugd WK waarvoor hij tien dagen in Roemenië vertoeft. Slechts enkele dagen volgen er hierna nog om thuis uit te blazen alvorens naar Lillehammer af te zakken.

 

Rest natuurlijk de vraag hoe een jongeman in Vlaanderen op een ochtend opstaat met de gedachte: ik word biatleet. “Ik was 14 toen ik met biatlon begon. Mijn ouders hebben altijd gelanglauft. Maar waar langlaufen een puur fysieke aangelegenheid is, louter een uithoudingssport, zorgt het schieten bij biatlon voor afwisseling en maakt een wedstrijd razend interessant. Je kan uitblinken in langlaufen, maar het verpesten in het schieten. Of andersom: door goed te schieten, hoef je met het oog op een mooi resultaat niet te excelleren op de latten.”

 

“Ik wil echt zo ver mogelijk geraken in mijn sport. Ik betwijfel wel of een verhuis naar het buitenland daarvoor noodzakelijk is. Je moet ook eerst op een zeker niveau geraken eer zoiets financieel haalbaar is.”

 

Enige Vlaming

Die ambities vergen de nodige opofferingen. Biatlon is nu niet meteen volkssport nummer 1 in het moddergekke Vlaanderen. “Ik ben de enige Vlaming in alle leeftijdscategorieën. En in mijn leeftijdscategorie zijn we in België momenteel met twee. Bloso steunt mij niet, gelukkig zijn er nog tal van andere gemotiveerde mensen die mij steunen zoals de Belgische Biatlonfederatie die alles regelt en ervoor zorgt dat ik bijvoorbeeld mijn uitrusting niet zelf hoef te kopen.”

 

In zijn schamele vrije tijd zit De Ridder ook nog op de schoolbanken. Hij volgt de richting wetenschappen-wiskunde. “Wedstrijden in Duitsland vinden in het weekend plaats. Dan vertrek ik woensdagavond naar de officiële training die op vrijdag aan een wedstrijd voorafgaat. Zondagavond laat ben ik pas weer thuis.”

 

“Die kwalificatie voor de Jeugd Olympische Spelen is best handig”, lacht De Ridder. “Voor vele mensen is het nu van wauw. Maar goed, voetbal wordt fel opgehemeld. Iedereen voetbalt al. Waarom zou ik geen andere sport kiezen? Biatlon wordt graag onderschat, maar wanneer ik dan iemand laat kennismaken met de sport, verandert dat doorgaans snel.”

 

Niet zomaar een sport voor oude mannen

“Het imago van langlaufen is dat het een sport is voor oude mannen. Maar weinigen beseffen dat langlaufsporten qua uithouding en kracht op zijn minst even zwaar zijn als wielrennen of hardlopen, over voetbal zwijg ik dan nog. Biatlon is ook een zeer complexe sport. Je moet niet alleen fysiek in orde zijn, begaafd zijn in het schieten, tactisch sterk voor de dag komen, maar ook de ski’s dienen op de juiste wijze gewaxt te worden, iets waar je anders minuten mee kan verliezen.”

 

Elke sport kampt zo met zijn problemen. Biatlon ondervindt de gevolgen van de opwarming van de aarde aan den lijve. “De sneeuw valt later. Ik heb deze winter nog geen wedstrijd gehad die plaatsvond zoals voorzien. De eerste werd afgelast, de tweede verplaatst van Duitsland naar Italië en ook de derde wedstrijd in Frankrijk vond plaats op een andere locatie.”

 

Tot slot heeft De Ridder nog één tip voor de biatlonleek. “Door naar biatlon te kijken, ga je de sport vanzelf appreciëren. En verbluft geraken door het wereldniveau.”

 

© 2016 – Extrasport – Matthias Vangenechten

 

 

Tags: ,

  • T.V.

    Zalig, we hebben al onze Belgische Duitser, wie weet binnenkort een niet genaturaliseerde belg in het circuit