Home » Analyse, Voetbal

The Final Countdown naar Gouden Schoen 2010

door Extrasport op november 23, 2010 – 17:347 Reacties

De Gouden Schoen, ‘Le Soulier d’Or’, is zonder discussie de grootste persoonlijke onderscheiding die een voetballer in de Belgische competitie kan krijgen. Het duurt nog wel even voor de laureaat van 2010 wordt bekendgemaakt, maar de bal aan het rollen brengen kan geen kwaad. De Gouden Schoen 2010 moet nog opstaan en dus worden de resterende twee maanden wellicht doorslaggevend.

Het einde van de heenronde in de Eerste Klasse betekende vroeger zo goed als het einde van het kalenderjaar. De herfstkampioen was nog maar pas bekend en de winterstop kon volop beginnen. De favoriet(en) voor de Gouden Schoen waren algemeen bekend. Met het nieuwe play-off systeem in de Jupiler Pro League is dit enigszins veranderd. Nu wordt er reeds midden november aan de terugronde begonnen. Van een Wapenstilstand is er dus geen sprake in het Belgisch voetbal.

Door de opeenstapeling aan wedstrijden is het niet gemakkelijk om als voetballer regelmaat te brengen in individuele prestaties. De vermoeidheid slaat sneller toe en de kans op een dipje wordt er ook niet kleiner op. Geen wonder dat er op dit moment nog geen uitgesproken favoriet is voor de Gouden Schoen 2010.

Door de opeenstapeling aan wedstrijden is het niet gemakkelijk om als voetballer regelmaat te brengen in individuele prestaties

Golden boys
Of steekt er toch iemand met kop en schouders bovenuit? Als we het over de kansen van Romelu Lukaku hebben, kan dat wel kloppen. Een brok graniet van ocharme 17 jaar die in 2010 kampioen werd met Anderlecht en zich ‘officieel’ kroonde tot topschutter van onze biercompetitie . Kan je daar eigenlijk tegenop? Waarom niet? In 2010 heeft Lukaku lang moeten zoeken naar zijn neus voor goals. Toch zal het wellicht moeilijk worden hem te verslaan indien hij de komende maanden Anderlecht nog een paar keer naar de overwinning schiet.

In paarse kringen zal de tegenstand vooral van ‘Boussinho’ moeten komen. Zijn statistieken zijn toch net iets indrukwekkender. Hij was de sleutelfiguur voor het Anderlecht dat kampioen werd. Ook dit seizoen staat zijn assist- en doelpuntenaantal verre van droog. Maar de Mbark Boussoufa van dit seizoen is er toch eentje met minder uitstraling. Toch blijft het raar dat hij nog maar één keer de Gouden Schoen won. Voor de rest loopt er bij ‘les Mauves’ niemand rond die kan opboksen tegen deze twee goudhaantjes.

Mix van klasse én torinstinct
Als we naar kandidaten gaan zoeken bij andere clubs vallen ons vooral de spelers op die zich dit seizoen in de schijnwerpers zetten. Dan hebben we het in de eerste plaats natuurlijk over Jelle Vossen. Het doet deugd om te zien dat er op de Belgische voetbalvelden nog eens een goalgetter rondloopt die in staat is 30 goals te maken in één seizoen. Dat is al geleden van Wesley Sonck in 2002. Het gemiddelde van de topscorers de laatste seizoenen is betreurenswaardig. Vossen is een echte kanshebber omdat hij ook bij Cercle Brugge zijn kwaliteiten liet zien. Hij is zonder enige twijfel de openbaring van het jaar.

Club Brugge speelt de laatste jaren niet meer mee in referenda als de Gouden Schoen. Toch hebben ze met Roland Vargas een potentiële winnaar in de rangen. Het is opvallend hoe Club Brugge de laatste maand transformeerde naar FC Vargas. Wat als hij op dit elan blijft doorgaan? Op dit moment is ‘La Perla’ werkelijk een streling voor het oog. De vraag is echter of dit representatief is voor heel 2010.

Het doet deugd om te zien dat er op de Belgische voetbalvelden nog eens een goalgetter rondloopt die in staat is 30 goals te maken in één seizoen

Vier op een rij
De kans is klein dat er voor het vierde opeenvolgende jaar een Standardspeler wint. Steven Defour is bijna terug de oude maar was dit jaar regelmatig geblesseerd. Laureaat van 2008 Axel Witsel had vorig jaar last van de naweeën van zijn overwinning. Dit jaar liet hij zien dat hij simpelweg een goede voetballer is. Een grotere kanshebber bij ‘de Rouches’ is mogelijk Mehdi Carcela. De Spaanse Marokkaanse Belg (of in welke volgorde dan ook?) kan niet alleen flitsen maar ook scoren.

Er zijn zeker nog enkele spelers die het vermelden waard zijn, maar wellicht komt de winnaar uit één van bovenstaande namen. Voor een keeper of verdediger wordt het sowieso quasi onmogelijk. Jammer voor de constante prestaties van jongens als pakweg Glenn Verbauwhede en Roland Juhasz. De Buffalo’s van Gent zetten dit jaar voornamelijk een puike collectieve prestatie neer.

Los van dit alles blijft de hamvraag of de Gouden Schoen de laatste jaren niet te veel imagoschade heeft opgelopen. Ook daar zijn de meningen ongetwijfeld over verdeeld.

Tags: , , , , , , , ,

 • Joeri

  ik denk dat lukaku de gouden schoen wint, mr legear is mijn outsider 😉

 • http://www.extrasport.be Matthias De Vlieger

  @ Joeri: Je hebt het wel voor Legear he gij 😉 En tis een blondje! A-S mag zich stilaan zorgen beginnen maken!

 • http://www.extrasport.be Matthias De Vlieger

  Even nog een korte mededeling:

  Wij hebben namens Extrasport de eer jullie te mogen communiceren dat dit artikel het 100ste op onze site is!

  Tijd voor een feestje!

 • Pingback: The Final Countdown naar Gouden Schoen 2010 : StampMedia()

 • David

  Waar is da feestje? :)
  Ik zie Legear, Lukaku en Boussoufa als grote favorieten. Anderlecht overheerste vooral in de eerste periode van 2010 het Belgische voetbal. Nu is het iets minder, maar toch… die drie maken telkens weer het verschil

 • Hans

  Hier is da feesje!

  Legear is zeker het vermelden waard, maar kreeg dit jaar niet voor niets de bijnaam Mister Europe… Misschien een kanshebber voor de Gouden Bal ofzo? 😉

 • DB

  Andelecht vermelden en het niet over Biglia hebben? Dan zie je niet meer dan samenvattingen op studio 1. Biglia is de enige die Europees een meerwaarde bied.

 • http://www.extrasport.be Matthias De Vlieger

  @ DB: Biglia is teveel gekwetst geweest.