Home » Visie, Watersport

#Surfenbegintpasbij7bft

door Extrasport op mei 17, 2014 – 18:39Geen Reacties

De redactie van Extrasport vertoefde vorig weekend in Lakeside Paradise in Knokke-Heist om de accommodatie eens uit te testen. Tijdens dit weekend spraken we met Frank Vanleenhove, de eigenaar van dit resort. Hij vertelde ons dat dit net een zwart weekend was voor de Belgische kite- en windsurfer. Wat volgde, was een interessant gesprek en resulteert in een open brief naar de toekomstige minister van Sport tot gevolg.

Windsurfen – © Flickr

Beste toekomstige minister van Sport,

 

Wij, de redactie van Extrasport, vragen u om tussendoor eens vijf minuutjes te besteden aan een sport die veel te onbekend is in België, maar waarin wij tot de wereldtop behoren. Inderdaad, u als toekomstig minister van Sport had het al geraden. Wij willen het graag even hebben over windsurfen. Ideaal vandaag, gezien het nu net Watersportdag is.

 

Ziet u, in ons klein en bescheiden landje hebben we zelfs wereldkampioenen in deze sport en daar zijn we natuurlijk allemaal heel fier op. Maar wat als we deze kampioenen het verbieden om eens stevig bij te trainen? In ons land valt het namelijk een aantal keer per jaar voor dat wind- en kitesurfers kunnen genieten van stevige winden om dan op zee te gaan en de wildste trucs uit te voeren. Maar door het invoeren van een nieuwe wet is hen dat niet meer toegestaan. Vanaf zeven beaufort (dan krijg je windsnelheden tot zo’n zeventig kilometer per uur) mag er niet meer in de zee gegaan worden, uit vrees voor zware ongelukken.

 

Ergens kan er voor dergelijk argument begrip opgebracht worden. Ook in de surferswereld zelf begrijpen ze dat veiligheid primeert boven alles. U voelt echter wel al een “maar” komen. Dat beginnelingen, die het vak nog maar net onder de knie hebben, niet op zee worden gestuurd, is begrijpbaar. Het heeft geen zin om deze mensen wat later door een van onze Sea King-reddingshelikopters er terug uitgeplukt te worden. Maar dan heb je ook nog onze toppers en kampioenen die al ontelbare uren op de Noordzee hebben gesurft en die zielig moeten toekijken op onze Nederlandse of Franse buren die wel de golven mogen trotseren bij deze hogere windsnelheden. België is namelijk het enige land ter wereld waar er zo’n een beaufort-beperking is.

 

Het is toch eigenlijk waanzin dat al deze volleerde surfers naar het buitenland moeten trekken om daar hun geliefde sport uit te oefenen op deze hoogdagen? Hoe ze daar onthaald zullen worden met hoongelach als ze vertellen dat er in België niet gesurft mag worden bij windsnelheden vanaf zeven beaufort? Deze surfers hebben hier de beste accommodaties ter wereld. Op onze 62 kilometerlange kustlijn hebben we maar liefst vijftien surfclubs die allen uitgerust zijn met een reddingsteam en die allemaal verbonden zijn met de reddingsdiensten. “Nergens anders ter wereld kan je zoiets vinden”, verklaarde Vanleenhove ons.

Onze vraag is simpel. Herbekijk deze remmende regel in samenspraak met de Belgische surfclubs. Wie weet, als u de regel wat wil versoepelen, hoeveel wereldkampioenen we wel niet kunnen bijkrijgen hierdoor. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé is alvast pro. En dat juichen we toe.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Het Extrasport.be-team.

 

De titel van dit stuk verwijst naar de hashtag op Twitter die een online petitie ondersteunt, opgezet door enkele surfers. Discussieer gerust mee op Twitter met deze hashtag.

 

© 2014 – Extrasport – Jonas Wouters

 

 

Tags: , , , , , , , ,