Home » Actua, Snooker

PTC Antwerpen: “We willen het grootste snookertoernooi van Europa worden”

door Extrasport op oktober 29, 2012 – 10:48Geen Reacties

Het Players Tour Kampioenschap (PTC) in Antwerpen was volgens de organisatie een groot succes, zowel sportief als organisatorisch. In totaal kwamen ongeveer 900 toeschouwers opdagen om in de Lotto Arena de snookertop aan het werk te zien. Iedereen keek toe hoe onze eigen Luca Brecel er na de tweede ronde werd uitgespeeld. “Ik had gewoon een mindere dag”, zegt Brecel laconiek, maar zijn ambitie om aan de top te geraken is nog even groot.

Luca Brecel - © PTC Antwerpen

Het PTC-toernooi in Antwerpen ontving dit jaar 231 spelers. Dat is het grootste aantal van alle snookertoernooien in Europa. Maar uiteindelijk kan er maar een de beste zijn. Dit jaar is dat de Ier Mark Allen (26) geworden. Hij won op een overtuigende manier de finale met 4-1 van de Brit Mark Selby (29). Allen volgt de jonge Judd Trump (23) uit Bristol op. Ook België was goed vertegenwoordigd op het toernooi. Maar alle ogen waren natuurlijk op Luca Brecel (17) gericht. “Het is jammer dat hij er na de tweede ronde al uit lag,” vertelt Ignace Uytdenhouwen, “We hadden toch ergens gehoopt dat hij de finale zou halen. Omdat hij de enige Belg is die op wereldniveau speelt, trekt hij natuurlijk volk aan.”

 

Maar een snookermatch valt nooit te voorspellen. Een verkeerde bal, of een dipje kan fataal zijn. “Dat is wat mij is overkomen”, verklaarde Luca Brecel zijn tegenvallende prestatie, “Ik heb wel veel kansen gekregen, maar ik had een slechte dag.” Brecel laat het hoofd echter niet hangen. De jonge Limburger koestert nog dezelfde ambitie: wereldkampioen worden. Zelf zegt hij dat hij in 2014 in de Crucible de beker in de lucht wil steken. Hij beseft dat het geen gemakkelijke klus zal worden. “Als ik de wereldtitel wil binnenhalen, dan zullen mijn concentratie en mijn speelstijl goed moeten zitten. Natuurlijk moet je ook rekenen op een beetje geluk.”

 

Ooit de grootste in Europa?
Maar hoe belangrijk is het PTC-toernooi? Naast geld (12.000 euro voor de winnaar) kunnen de spelers punten verdienen. De eerste krijgt 2.000 punten, de tweede 1.600, de derde 1.280 en de vierde 1.000. Vanaf plaats 64 vallen er geen punten meer te rapen. Mark Selby, de nummer één op de wereldranglijst, heeft in totaal 73.580 punten. Winnaar Mark Allen, de nummer 9 van de wereld, heeft nu 55.800 punten. Brecel, die 73ste staat, haalde slechts 4.570 punten.

 

Maar ook voor de snookersport in België, en vooral in Vlaanderen, is het PTC-toernooi belangrijk.  Volgens promotor en organisator van het kampioenschap, Ignace Uytdenhouwen, moet het jaarlijkse toernooi uitgroeien tot het grootste van Europa. “Maar daarvoor moeten we meer sponsors aantrekken. Met de 7.000 euro subsidies die we van de Vlaamse overheid krijgen, zal dat niet lukken”, dixit Uytdenhouwen. In theorie lijkt een promotiecampagne eenvoudig. Maar uit de praktijk blijkt dat niet zo te zijn. “We moeten meer bedrijfsleiders naar de Lotto Arena krijgen, want enkel op die manier kunnen we ze overtuigen. Nu sturen we ze enkel verslagen op over het PTC, maar ze moeten de sfeer hebben opgesnoven om te weten wat snooker echt inhoudt”, legt de promotor uit. Uytdenhouwen stelt de laatste jaren wel een verbetering vast. Hij merkt dat er steeds meer aandacht is voor de snookersport. “Dit jaar was er veel aandacht van de verschillende media. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.”

 

Ooit erkenning als topsport in Vlaanderen?
Het PTC is slechts een onderdeel van het Belgische snooker. De hele sport moet opgewaardeerd worden. Internationaal en nationaal is de sport al erkend als een topsport. Enkel Vlaanderen blijft achter. “Dat remt de groei van de sport zeker af”, klaagt Uytdenhouwen. “Zelfs het Internationaal Olympisch Comité beschouwt snooker als een topsport. Ik weet niet waarom dat het zo moeilijk is in Vlaanderen om de sport te verkopen.” Een idee om de sport te promoten is de oprichting van een nationale snookeracademie. Daar zouden Belgische spelers individueel begeleid worden en daardoor zou ook het niveau naar omhoog gaan. “Momenteel draait enkel Brecel mee aan de top. Mocht die academie er komen zouden er zeker meer toptalenten boven water komen”, aldus Uytdenhouwen.

 

Het idee bestaat al. Carlo Brecel, vader en manager van, ligt aan de oorsprong van het idee. Hij wil in Limburg aan de grens met Nederland een academie oprichten om zowel binnen- als buitenlandse talenten te trainen. Maar daarin verschilt hij van mening met Uytdenhouwen. “Een snookerschool zou beter in het midden van België liggen. Het niveau van de Belgische spelers opkrikken, moet het hoofddoel zijn”, aldus Uytdenhouwen. Maar tot nog toe heeft geen enkele snookerfederatie een officiële vraag gekregen van de initiatiefnemers om mee te werken. In een eerder interview met deze site heeft Carlo Brecel al uitgelegd hoe hij België warm wil maken voor de sport. Maar dan rest de vraag of Vlaanderen ooit echt toppen zal scheren in de sport. Daarin is Uytdenhouwen zeer eerlijk. “We moeten absoluut ons best blijven doen en blijven aandringen bij de overheid om toch de nodige erkenning te krijgen, maar Vlaanderen zal altijd klein blijven. Wat snookerlanden als Engeland of Schotland presteren, zullen wij nooit kunnen evenaren. Maar iedereen die wil, moet de kans krijgen om zijn talent te ontplooien.”

 

© 2012 – Extrasport – Pieter-Jan Leupe

 

 

Tags: , , , , , ,