Home » Analyse, Wielrennen

Populaire modderfestijnen (NL vraagt, BE antwoordt)

door Extrasport op november 13, 2010 – 13:412 Reacties

Het veldritseizoen is weer volop aan de gang. Heel wat Vlamingen trekken ten velde om hun favorieten toe te juichen. Onze Nederlandse collega’s van Sport8 vroegen aan Extrasport waarom veldrijden zo immens populair is in Vlaanderen.

Beste Matthias,

Nu de ‘r’ weer in de maand zit zijn we in Nederland alweer gewend aan het voetbalseizoen, nemen we afscheid van onze wielrenners en maken we ons weer stilletjes aan op voor onze enige echte volkssport: Schaatsen. Lekker op zondagmiddag op de bank Sven weer de 10km’s zien winnen. Staat jullie nationale volkssport ook niet op het punt van beginnen? De bergen in Lombardije gelooft de Vlaming vast en zeker wel, hij gaat toch weer op zoek naar smalle bospaadjes? Schaatsen zit bij ons in de genen, maar waar komt jullie voorkeur voor dwaze modderfestijnen vandaan? Kun je ons Hollanders uitleggen wat jullie zo verknocht maakt aan deze sport? Ik geloof dat ik wel een kleine primeur heb: In Emmen is dit weekend de eerste veldrijbaan met kunstlicht geopend. Emmen? Dat ligt in Noord Nederland, op een uurtje van Groningen. Komen jullie gezellig ’s avonds bij ons trainen?

Met vriendelijke groet,

Janne Kuipers
Sport8

Beste Janne,

Eerst en vooral moeten we er toch even op wijzen dat het levensgevaarlijk is om tegen een Vlaming te zeggen dat veldrijden dwaze modderfestijnen zijn. Het ploeteren in de modder is heilig in onze contreien. Het veldrijden dan een dwaze sport noemen, is een regelrechte oorlogsverklaring. Hopelijk komt dit niet aan de oren van de heer Pieter De Crem (onze huidige federale minister van Defensie), want hij heeft in het verleden reeds bewezen voor minder ten strijde te trekken.

Dit geheel ter zijde, willen we het idee ontkrachten dat het veldrijden enkel en alleen populair zou zijn in Vlaanderen. Akkoord, naast het parcours kan de Vlaamse interesse gigantische proporties aannemen. Maar het deelnemersveld is de laatste jaren behoorlijk uitgebreid. Tegenwoordig zie je niet enkel Belgen op het hoogste schavotje, maar manifesteren er zich meer en meer Tsjechen, Fransen en in mindere mate ook Zwitsers in het veldrijden. Met Zdenek Stybar, Petr Dlask en Radomir Simunek voor Tsjechië, Steve Chainel en Francis Mourey voor Frankrijk, Christian Heule voor Zwitserland en Enrico Franzoi voor Italië, is er behoorlijk wat concurrentie voor onze Vlaamse veldrijders bijgekomen. En wat gezegd zijnde van de Nederlanders? Uiteindelijk kunnen jullie toch ook een geweldige geschiedenis aan veldrijders voorleggen met toppers als Hennie Stamsnijder, Adrie van der Poel, Richard Groenendaal en Lars Boom.

Brood en spelen
Maar toegegeven, het zijn heuse volksfeesten, die Vlaamse veldritwedstrijden. Er wordt veel gelachen, gegeten en gedronken. Iedereen praat met iedereen. Het zorgt al meteen voor een cruciaal verschil met onze andere geliefde sport, namelijk voetbal. Daar is het ondenkbaar dat supporters van de beide kampen bij elkaar zouden zitten. Stel je eens voor dat je voor en tijdens de wedstrijd alle supporters van Feyenoord zou mengen met die van Ajax… Wat een rampen zou dit geven? Bij het veldrijden is dit niet zo. Verscheidene supportersclans stromen achter de omheining door elkaar langs de smalle bospaadjes waar de renners strijden om de overwinning. Iedereen schreeuwt zijn favoriet wat moed toe. Hopelijk schreeuwt men niet te hard in de oren van de renners, vermits dat wel eens pijn zou kunnen doen…

Want het moge duidelijk zijn, het veldrijden is een sport van het volk. Bij welke sport is het vandaag nog denkbaar dat de supporters achter een smal lintje staan en van daaruit hun favoriet toejuichen? Alleen bij het veldrijden is het nog mogelijk om de gladiatoren van dichtbij te zien, te ruiken, te voelen, en vooral te horen puffen en kreunen. Het maakt van onze veldrijders menselijke vedetten. Ze presteren zo dicht bij het toekijkende publiek. Acteren vanop een afstand is onmogelijk. Het veldrijden staat zelfs zo dicht bij de mens, dat er bij wijze van spreken een wedstrijd in je achtertuin kan plaatsvinden.

Wroeten
Het veldrijden zit in onze genen. Dat heeft onze rijke geschiedenis aan topveldrijders al bewezen. Michel Wuyts, gerenommeerd presentator bij Sporza en absolute wielerkenner, heeft een verklaring: “Het wielrennen en veldrijden zit in ons hart, ons hoofd en komt zelfs letterlijk uit onze grond. Onze voorouders moesten dagelijks wroeten in de grond om hun brood te verdienen.” Het karakter en doorzettingsvermogen dat deze renners tonen, spreekt ons dus enorm aan. Het mag dus ook niet verwonderen dat menig Vlaming razend was op Bert Anciaux, voormalig Vlaams minister van Sport, toen die beweerde dat hij veldrijden niet als een topsport zag. Dit zagen vele liefhebbers als een mes in de rug en verraad. Dat modderploeteren mooi kan zijn, bewijzen trouwens de foto’s van wielerfotograaf Kristof Ramon.

Het rijden in modder mag dan wel ‘onze’ sport zijn, de huidige prestaties van de Vlaamse veldrijders staan op een laag pitje. Tegenwoordig wint ene Zdenek Stybar zo goed als alle crossen met de vingers in de neus. Sven Nys begint terug in vorm te raken en lijkt op dit ogenblik de enige te zijn die het vuur aan de schenen kan leggen van die dekselse Tsjech. Niels Albert raakt maar niet fit sinds zijn blessure en Kevin Pauwels krijgt stilaan het etiket ‘eeuwige belofte’ op zich gekleefd. Nederland speelt al een tijdje geen rol van betekenis meer. Thijs Al, Gerben de Knegt en Thijs Van Amerongen mogen al blij zijn als ze een top-10 plaats behalen. Dan maar uitkijken naar de terugkeer van Lars Boom? Lange Lars heeft aangekondigd dat hij zeker vijf crossen zal meerijden dit jaar. Kan hij meestrijden met Stybar en Nys? Wie weet, zit hij nu te trainen in Emmen terwijl je dit artikel aan het lezen bent… Wij kijken alvast uit naar de veldrit in Hamme-Zogge komende zondag. Hamme-Zogge? Dat ligt in Oost-Vlaanderen, op een half uurtje van Antwerpen. Komen jullie gezellig bij ons meekijken?

Groeten uit België!

Tags: , , , , ,

 • http://www.sport8.nl Janne Kuipers

  Matthias,

  Bedankt voor een leuke blik in de Belgische modder-keuken. Prachtig artikel! Moge jullie Vlaamse renners de Tjech dit seizoen weer onttronen.

  Groet,
  Janne

 • Joeri

  deze week voor het eerst naar het veldrijden geweest, en ik kan perfect begrijpen waarom het zoveel volk lokt!

  Veel sfeer & veel volk!
  Ook zie je de renners verschillende keren voorbij rijden (niet 1x zoals bij een gewone wegrit) én je kan het van op de eerste rij. Ook duurt de cross op zich maar een uur, dus tijd genoeg om ervoor & erna te genieten van’t feestje!