Home » Satire, Wielrennen

Omloop der Geruchten

door Extrasport op maart 2, 2015 – 08:43Geen Reacties

Elke week laat Extrasport zijn huissatiricus op u los, die van de gelegenheid misbruik maakt om zijn licht te laten schijnen over de gebeurtenissen in de sport-, voetbal- en veldritwereld. Deze week blikt hij terug op het openingsweekend.

Greg Van Avermaet – © Wikimedia Commons

Een Nederlander die wereldkampioen wordt in een Oervlaamse sport: probeert u het zich maar eens in te beelden. Het lukt niet? U treft geen blaam, de gedachte alleen al is tegelijk absurd en gênant. Maar weet, de hersenspinsels kunnen nog altijd absurder en lachwekkender. Probeert u het zich maar eens voor te stellen: drie renners van dezelfde ploeg gaan de finale van een wielerwedstrijd in met enkel in hun gezelschap een Brit die als hij moet sprinten volgens de overlevering het best vergeleken kan worden met een strijkijzer. En die Brit rijdt die drie renners van dezelfde ploeg, samen goed voor vijf overwinningen in Parijs-Roubaix, drie overwinningen in de Ronde van Vlaanderen en één wereldtitel, één voor één uit het wiel. Dan mag de grond nog bestaan uit het sterkste gewapend beton, je zakt erdoor. Nog gênanter zou het natuurlijk worden, mocht de ploegmanager van dat trio ongelukkigen doodleuk verklaren dat het de Brit was die in een luxepositie zat. Helemaal over de top natuurlijk, dat begrijpt u ook. Waarom nu deze denkoefening? Eigenlijk geen idee.

 

Bittere ernst nu. Ook Greg Van Avermaet duikt op in het dossier rond de zogenaamde ozondokter Mertens, een zaak waar inhoudelijk eigenlijk alleen de onderzoekers en het parket zinnige dingen over kunnen zeggen. Of dat valt toch te hopen. Maar goed, een renner die in opspraak komt: vanuit menig opzicht interessant. Al is het maar om de reacties op Twitter en andere fora te lezen. Van de terughoudendheid en de clementie die anders zelden aan de dag wordt gelegd wanneer het woord doping aan de naam van een wielrenner wordt gelinkt, is er nu plots wel sprake. Toch niet omdat het een sympathieke kerel uit het Waasland betreft die nu eenmaal zijn huisdokter in Rotselaar gaat zoeken en geen onguur type uit Kazakstan met een scheve mond? Wie zal het zeggen?

 

In tegenstelling tot de gewone grote mensenwereld is de wielerwereld een open boek waar geen enkel taboe geschuwd wordt en er vrijuit wordt gesproken, zodoende het geen heikele klus is om reacties van renners bijeen te sprokkelen. De meest relevante uitspraken voor u op een rijtje gezet.

 

– Alejandro Valverde: “Wat een dwaze hond. Het risico lopen om twee jaar geschorst te worden voor iets waarvan het geeneens bewezen is dat je er sneller door gaat rijden. Neem dan toch gewoon spul dat echt werkt.”

 

– Davide Rebellin: “Een mens doet er dan alles aan om een gezicht te geven aan dat nieuwe wielrennen, maar altijd zijn er wel idioten die het verpesten voor de rest. Doodziek word ik ervan. In 2008 verloor ik nog een etappe van Van Avermaet in de Vuelta. Een moment van roem dat eigenlijk mij toekwam.”

 

– Fabian Cancellara: “Het verleden is het verleden. De toekomst is de toekomst. Laten we alleen maar vooruitkijken, dingen zeggen die de wielerfans willen horen en het verleden laten rusten.”

 

– José Joaquin Rojas Gil: “Ik heb zijn opeenstapeling van ereplaatsen altijd al verdacht gevonden. Ik weet wat je daarvoor moet doen en laten.” Iets wat Marco Marcato beaamt: “Nestbevuilers zullen er in ons vak altijd zijn. Ik weet dat ik mijn ereplaatsen altijd op ambachtelijke wijze heb behaald.”

 

– José Ibarguren Taus: “Het is onbevattelijk dat renners zich inlaten met dokters waarvan met zekerheid is bewezen dat ze het niet altijd even nauw nemen met de wetten en regels.”

 

– Alexandre Vinokourov: “Deze bedriegers moeten eruit. Je volproppen met babymedicijnen, dat is niet het wielrennen waar ik voor sta. Neem de licentie af van de betrokken ploegen. Dat zal ze leren.”

 

– Roman Kreuziger: “Ik heb Michele Ferrari nooit ozontherapie zien toepassen. Het moet maar eens gedaan zijn met het stigmatiseren van stielmannen die enkel ter goeder trouw handelen en het is hoog tijd om het echte schorriemorrie aan te pakken. Ik betwijfel wel of een leugendetector een heilzaam middel is om de waarheid boven tafel te krijgen.”

 

© 2015 – Extrasport – Matthias Vangenechten

 

 

Tags: , ,