Home » Visie, Voetbal

Nood aan Beneliga groter dan ooit

door Extrasport op maart 2, 2011 – 17:4010 Reacties

De kogel is door de kerk. Ook de volgende drie seizoenen zal de Belgische voetbalcompetitie via play-offs worden beslecht. Over een Beneliga werd met geen woord gerept, toch blijft  dat het meest toekomstgerichte project. Tussendoor maakte Ajax brandhout van Anderlecht. We moeten dus snel zijn voor Nederland té veel voorsprong heeft. Of dragen de Belgische clubs eigenbelang hoger in het vaandel dan de kwaliteit van ons voetbal?

Supporters en de algemene gezondheid van de populairste sport in België worden hoe langer hoe meer in de vergeetput geduwd.

Play-offs of niet? 16 Clubs of 18? De voorbij week woedde de discussie over de toekomst van de Belgische voetbalcompetitie heftig. De G4 (Anderlecht, Club Brugge, Genk en Gent) haalde zijn slag thuis. De kleinere clubs in eerste klasse bogen gewillig het hoofd toen wat geld voor hen werd voorzien. Zelfzucht primeerde. Supporters en de algemene gezondheid van de populairste sport in België worden hoe langer hoe meer in de vergeetput geduwd.

Oneerlijk
Vanuit verschillende hoeken werd kritisch gereageerd op de voortzetting van een competitie met play-offs. De Supportersfederatie Profclubs en de Nationale Supportersfederatie schreven in een perscommuniqué dat acties in de stadions niet zullen uitblijven. Standard, Sint-Truiden, Lierse, Charleroi  en Germinal Beerschot stemden tegen de play-offs. Neel De Ceulaer, CEO van Lierse, was duidelijk in Gazet van Antwerpen: “dit systeem is heel oneerlijk en het maakt corruptie makkelijker.”

Eddy Wauters, voorzitter van Antwerp, vatte het zo samen, “de kleine clubs van eerste klasse vinden de plannen van de G4 niet goed, maar geld is hen meer waard dan de stelling waar ze voor staan. Ik snap dat niet.” Zelfs Caroline Gennez (sp.a voorzitster) maakt zich in een opiniestuk zorgen: “een compromis kan ik als politica alleen maar toejuichen. Maar er zijn weinig argumenten voor een positieve evaluatie van het huidige systeem. De voetballiefhebber lust dit complexe menu met vele gangen niet.”

Terugkijken naar het roemrijke verleden wanneer je met 0-3 op je bek gaat in eigen huis kan enkel voor schaamrood zorgen. Tenzij je een onrealistisch zelfbeeld meezeult.

Schaamrood
De meeste voorgaande kritische stemmen willen terug naar de oude regeling: 18 clubs zonder play-offs. Nou, terug naar af eigenlijk. Want wie eerlijk het Belgische voetbal overschouwt kan niet naast de pijnlijke conclusie: op Europees vlak worden we met de week meer tot een lilliputter gedegradeerd.  Daar zullen (geen) play-offs of (minder dan) 18 eersteklassers niets aan veranderen. “Ik verwacht de sfeer van de grote dagen”, zei Herman van Holsbeeck voor Anderlecht-Ajax in de 16e finales van de Europa League. Terugkijken naar het roemrijke verleden wanneer je met 0-3 op je bek gaat in eigen huis kan enkel voor schaamrood zorgen. Tenzij je een onrealistisch zelfbeeld meezeult.

Slachtbank
Een Beneliga dus. Een voetbalcompetitie waar Belgische en Nederlandse teams tegen elkaar spelen. In 2009 werd voor de idee geopperd, maar al snel werd het naar de slachtbank gevoerd. “Het is einde oefening wat betreft de Beneliga. Het besluit viel na overleg met de clubs, die niets in het initiatief zien,” aldus Henk Kesler, de oud-directeur van het Nederlands sectiebestuur betaald voetbal, in De Telegraaf.  Marco Van Basten, ex-coach van Ajax, was het hier niet mee eens en sprak van een goed initiatief.

Van Belgische kant reageerde Ivan De Witte, “Nederlandse clubs zitten heus niet op ons te wachten.” Qua positie-inname kon dat tellen. Bondsvoorzitter François De Keersmaecker wou eerst een studie naar de haalbaarheid van een Beneliga alvorens zijn mening te verkondigen. Conclusie: zowel aan Nederlandse als Belgische kant een gebrek aan motivatie.

Hollandse lef
Je kunt natuurlijk moeilijk verwachten van de Nederlandse clubs dat zij in dit dossier de eerste stap zetten. De Eredivisie staat er een pak beter voor dan onze pintjesliga. Moderne en grotere stadions, een sterke jeugdopleiding en bovenal ‘Hollandse durf’. Een klittende mix van zelfoverschatting en lef, met resultaat overigens. Daar kunnen onze voetbalbonzen nog wat van opsteken. Zeg nu zelf, viriliteit springt niet van het beeld wanneer De Keersmaecker en consorten het woord nemen. Wanneer ‘the leading lady’ van sp.a over meer (spreekwoordelijke) ballen beschikt dan de Bondsvoorzitter, dan maakt een mens zich terecht zorgen. Pro League-voorzitter  Ivan De Witte situeren we ergens in het midden, noch vlees noch vis, noch Gent noch Brussel. Maar ook zijn geslepenheid zou bot zijn in Nederlandse standaarden.

Een grotere motivatie dan het niveau van ons voetbal bestaat niet

Daar stokt het dus, lef. De durf om het Belgische voetbal te presenteren aan onze Noorderburen. Om te gaan voor die uitdaging. Is het niet typisch Belgisch om al op te geven wanneer de Nederlanders vertellen niet geïnteresseerd te zijn? Interesse moet opgewekt worden. Een grotere motivatie als het niveau van ons voetbal bestaat niet. Dat kan enorm worden verhoogd met een Beneliga.

Godsgeschenk
Een Beneliga roept echter veel vragen op. Daar mogen we niet blind voor zijn. Supporters zullen een (iets) langer traject moeten overbruggen om hun team aan te moedigen. Al is een affiche Ajax-Standard interessanter als Cercle Brugge-Standard, niet? Een uurtje meer in de auto als godsgeschenk.

Nee, de Belgische en Nederlandse teams die uit  de Beneliga-boot zouden vallen vormen zonder twijfel de grootste struikelblok. De Beneliga zal hiermee rekening moeten houden, bijvoorbeeld door een realistisch bedrag naar ‘tweede’ klasse te laten doorstromen. Clubs in de Beneliga zullen over een groter budget beschikken, daar mogen we van uitgaan. Om zo het stijgen/dalen naar de Beneliga realistisch en gezond te maken. En laat net daar de flater van het huidige akkoord steken. Want al dat geflikflooi met ‘kleine’ bedragen ruikt naar competitievervalsing. Enkel wanneer het niveau van het voetbal en de daaraan gekoppelde inkomsten stijgen, kan zulk voorstel levensvatbaar worden. Daarmee is de nood aan een Beneliga groter dan ooit.

Tomas Bachot

Tags: , , , , , , ,

 • http://www.extrasport.be Guillaume Maebe

  Of het uitblijven van de BeNeliga een gevolg is van de Nederlandse en Belgische houding is een feit. Daarnaast zijn ook de supporters niet echt happig voor dit project (wat met de term ‘identiteit’? Wat inderdaad met een wedstrijd Club Brugge – Heerenveen waar men ettelijke kilometers dient te overbruggen? Wat met de verdeling België/Nederland/Luxemburg? Wat met het verschil tussen de infrastructuur van een Nederlandse subtopper en die van een Belgische? En ga zo maar door.)

  Daarnaast denk ik niet dat een BeNeliga de correcte (of op z’n minst ‘enig mogelijke’) oplossing is. In mijn visie dient er eerst een hervorming van binnen uit te gebeuren. Dit op vlak van jeugdwerking, zeker op het vlak van infrastructuur, van communicatie, van overleg,… Pas als dat gebeurd is, dienen we eventueel te kijken naar een BeNeliga. Mijn idee daarover is echter dat een BeNeliga dan niet meer aan de orde zal zijn. Ik bedoel maar dat zo’n liga ons weinig kan bijbrengen als we eerst niet zelf onze interne problemen oplossen. Ajax zal niet het stadion van AA Gent bouwen.

  En over de play-offs. Zelf ben ik een fan van het concept, maar de degradatieregel is nu werkelijk belachelijk. Daarnaast zou ik ook de punten van de eerste 6 niet halveren. Zo verdwijnt misschien de spankracht, er worden nog steeds wedstrijden gespeeld op een sportief hoog niveau tegen sportief sterke tegenstanders.

 • Anton Van Laer

  “Wat inderdaad met een wedstrijd Club Brugge – Heerenveen waar men ettelijke kilometers dient te overbruggen?” vind ik eerlijk gezegd maar flauw. Onze competities zijn eerder abnormaal klein qua oppervlakte.

 • Pingback: Nood aan Beneliga groter dan ooit « Zonder Graten()

 • http://www.extrasport.be Matthias De Vlieger

  Ik geef Anton gelijk. Clubs en supporters gaan geen 10u moeten reizen, zoals bijvoorbeeld een N. Lombaerts in de Russische competitie.

 • http://www.extrasport.be Guillaume Maebe

  Het is vooral het aspect ‘verandering’ dat ik hiermee probeerde aan te tonen, dat een reistijd van 1u plots 3u wordt. Ik denk niet dat iedereen hier voor te vinden is.

  Daarnaast is het natuurlijk maar één van de probleempjes die de kop opsteekt rond de BeNeLiga natuurlijk :).

 • http://zondergraten.wordpress.com/ Tomas Bachot

  Guillaume,

  Het aspect ‘verandering’ voor de Belgische supporters zie ik bij een Beneliga eerder rooskleurig. Waarom zou een voetbalfan uit Brugge meer moeite hebben om naar Heerenveen te trekken dan naar pakweg Eupen of Charleroi? Ik ga zelfs nog verder, volgens mij rijdt een supporter liever wat langer om zijn team tegen een Nederlandse (sub)topper te zien spelen. De Belgische voetballiefhebber voorstellen als een vastgeroeste kamerplant zou kortzichtig zijn.

  Ik snap je ongerustheid over de kloof bij de infrastructuur. Een Beneliga zou echter een duw in de rug kunnen geven aan de stadiondossiers die steeds dichter tegen de houdbaarheidsdatum schuren.Zeker nu het WK niet naar de lage landen komt.

  De belangrijkste motivatie voor een competitie met Nederlandse en Belgische teams is een verhoging van de voetbalkwaliteit. Een grotere financiële ruimte een direct gevolg door grotere sponsers, tv-deals, en dergelijke. Infrastructuur, jeugdopleiding, omkadering, … zullen eindelijk vanuit een nieuw kader vertrekken en de nodige vernieuwing krijgen.

  Er moet eindelijk eens verder gekeken worden dan onze neus lang is. Met ons hoofd in de grond blijven doordrammen over hervormingen in de pintjesliga zorgt voor meer stof dan vooruitgang.

 • http://www.extrasport.be Matthias De Vlieger

  Ik citeer Martijn Smiers, die ook voor Extrasport schrijft: ‘probeer het gewoon eens door de KNVB-Beker en de Beker van Belgie samen te voegen en dan zien of het bevalt.’

  Cool idee niet?

 • http://www.extrasport.be Guillaume Maebe

  Dat de huidige hervormingen kortzichtig zijn en betrekking hebben op de korte termijn is wat duaal. Dit geldt wel voor de hernieuwde degradatieregel, maar niet voor de play-offs in mijn ogen. Achter die play-offs speelt nl. het idee van de verbetering van spankracht, attractiviteit en voetbalkwaliteit.

  Ik vind dus niet dat de huidige voetbalbobo’s enkel oog hebben voor de korte termijn (wederom, buiten het geweldige compromis dat er met de degradatieregel uit de bus viel). Indien die houding er consequent zou zijn en men niet besefte dat er nood is aan betere infrastructuur, jeugdopleiding etc., dan zou er een groot probleem heersen.

  Er wordt daadwerkelijk nagedacht over veranderingen. Het enige wat mij hier dan tegen de borst stoot, is de grote nalatigheid in beslissingskracht. Infrastructuur? Alles vooruitgeschoven naar december om dan te constateren dat de extra financiën er niet zullen komen. Jeugdopleiding? Sinds dit seizoen probeerde men op lager niveau de jeugdcompetities te herstructureren. Buiten het feit dat dit slecht aangekondigd werd, zou men zich ook beter focussen op de jeugdcompetities binnen de eerste 2 of 3 klassen.

  Of dit met een BeNeLiga op te lossen valt? Nee, dat denk ik niet. Er is sprake van een groot gat op vorige punten en ik zie datzelfde gat eerder grote dan kleiner worden, tenzij er vooraleer ook een interne reform gedaan wordt. Deze gebeurt klaarblijkelijk met vallen en opstaan.

 • Charles-Em. Tilkin

  Ik als franstalig en supporter van Standard ben ook partijdig van een BeNeLiga. Ooit heeft, Lucien d’Onofrio Vice-voorzitter van Standard, gezegd dat als de zaken niet goed lopen dat de franse competitie ‘Ligue 1′ een optie was maar dat ben ik tegenstander : ook als Marseille-Standard of Bordeaux-Standard mooie wedstrijden konden leveren zal deze wedstrijden ook veel moeilijker zijn dan wedstrijden tegen nederlandes clubs. Aldus voor wat betreft de idëe van d’Onofrio de franse ‘Ligue 1′ te integreren ben ik het eens met de argumenten van Guillaume Maebe (wat met de term ‘identiteit’, afstand,verschil tussen de infrastructuur, enz) ten opzichte tegenover de BeNeLiga maar voor mij is dit analyse fout wat betreft het verschil tussen nederlandse en belgische clubs : ik denk niet dat de put niet zo groot is.
  De historieke groote clubs : Anderlecht, Club Brugge en Standard & sommige nieuwkommstigers zoals Genk of historieke underdogs zoals La Gantoise (of ‘K.A.A. Gent’ die pas voorige seizoen zijn eerste nationale titel [beker] hield) hebben deze laatste jaren veel in Jeugdopleiding & infrastructuur geinvesteerd : ‘The gap is not that big : Believe in yourselves’

 • Charles-Em. Tilkin

  Ik was vergeten KV Mechelen in de historieke clubs te tellen ze heeben met de faillisement bijna verdwijnen en hebben aldus wat achterstand maar met zo gewedige supporters en zo ne ‘spirit’ zie ik ze in een paar jaren ook hoofdrolen terug spelen in JPL of (ik hoop en waarom niet) in een BNL.

 • Edwin

  De Beneliga is een goed idee. Schaalvergroting in het voetbal werkt, dat bewijzen de grotere landen om ons heen die allemaal het beter doen dan België.

  Dat supporters niet willen reizen, geloof ik niet. Die van Lille gaan bij wijze van spreke te voet naar Marseille. Maar wij zouden niet naar Heerenveen rijden?

  Een 2de euvel punt is de jeugdwerking. Voor het Bosman-arrest stelden alle ploegen meer Belgen op. Ze moesten wel. En deden we het Europees slecht? Neen. We hebben zelfs finales gespeeld én gewonnen. Geen enkele buitenlandse ploeg kwam toen graag naar België.

  Maar tegenwoordig telt een kleedkamer 20 nationaliteiten. Er is minder communicatie, betrokkenheid en ze gaan minder pinten pakken (héél belangrijk, onderschat het niet).

  Een ander punt is de degradatie regels. Als je nu naar 2de zakt, dan is dat een ramp. Terugkeren is immers moeilijk. Ook voor ambitieuze 2de klassers die fors investeren en het nét niet halen dreigt telkens het faillissement.

  Dé oplossing is gewoon 3 dalers voorzien, zonder play-down. De laatste 3 zakken. Gevolg: ploegen zullen beter hun best doen om niet te degraderen en als het toch gebeurd dan ben je ‘zo’ weer terug.

  Ook wil ik terug naar een normale competitie met 18 ploegen. Geen poespas met play-offs. Gewoon een normale competitie.

  Ons voetbal heeft een dringende upgrade nodig en dat op alle vlakken. Daarna kunnen we de Nederlanders gaan opvrijen voor een Beneliga. Vandaag willen ze misschien niet luisteren, maar morgen geraken Ajax en PSV niet door de voorronde van de Champions League. DAN moeten we toeslaan en het idee er door drukken.