Home » Analyse, Voetbal

Mexico: Dos Coronas por favor?

door Extrasport op juni 7, 2010 – 20:231 Reactie

Het WK voetbal 2010 gaat op 11 juni van start in Johannesburg, Zuid-Afrika. Heel wat ploegen zullen een mix van talent en ervaring op de mat brengen. In dat opzicht is het vooral uitkijken naar Mexico dat in groep A de strijd zal aangaan met Frankrijk, Uruguay en gastland Zuid-Afrika.

Mexico haalde op het WK van 1986 in eigen land de kwartfinale. Een herhaling van de prestatie in 1970, waar Mexico ook het gastland was. Verder dan een kwartfinale is Mexico nog nooit geraakt op een WK. In ieder geval, Mexico hoort er altijd bij te zijn. Slechts 5 keer kon het land zich niet plaatsen voor de eindronde. Net zoals het feit dat de -17 jarigen van Mexico in 2005 wereldkampioen werden. Een team met o.a. Carlos Vela, Giovani dos Santos, Héctor Moreno en Efraín Juárez. Alle vier zullen ze present zijn in Zuid-Afrika. Het WK 2010 lacht Mexico toe.

 

Mr. Fix It
Dat Mexico de openingswedstrijd van het WK voetbal speelt, heeft het hoofdzakelijk te danken aan zijn bondscoach Javier Aguirre. De Zweed Sven-Göran Eriksson bleek al snel geen succesformule en dus moest ‘Mr. Fix It’ orde op zaken stellen. Na zijn ontslag bij Atlético Madrid begon Aguirre aan zijn tweede ambtstermijn bij Mexico en zo werd hij één van de best betaalde bondscoaches ter wereld. Hij koppelde ervaring aan talent en leidde ‘El Tri’ alsnog naar de eindronde van het WK (net zoals in 2002). Vorig jaar won hij met Mexico de CONCACAF Gold Cup door in de finale aartsrivaal Amerika een 5-0 pandoering aan te smeren. De Mexicaanse voetbalfamilie werd zo opnieuw bij elkaar gebracht en dus willen Aguirre en Mexico dit keer verder geraken dan de 1/8e finales waar het de laatste vier WK’s telkens misliep. Doelen opleggen en inspireren, dat staat Aguirre op het lijf geschreven.

 

Mix van talent en ervaring
De zoektocht naar een opvolger in het doel van nationale trots Oswaldo Sánchez verliep makkelijker dan gedacht. De oplossing werd gevonden in Guillermo Ochoa, die reeds als derde doelman meeging naar het WK in 2006. Afgezien van zijn jongere leeftijd is hij intussen uitgegroeid tot de vaste nummer één.  Toch zit de uitstekend meevoetballende doelman momenteel in een serieuze vormcrisis. De timing kan natuurlijk niet slechter. Maar als Aguirre volop in zijn kwaliteiten blijft geloven heeft hij het potentieel om één van de sensaties te worden op het WK. ‘Golden oldie’ Óscar Pérez is het alternatief.

 

De grootste kwetsbaarheid bij de ploeg is echter het gebrek aan lengte in de defensie. De verdediging oogt nochtans heel degelijk en ervaren. Het opvallendste gezicht is natuurlijk dat van Rafael Márquez. Hij is als leiderstype een onmisbare pion voor Mexico en wil na een seizoen vol bankzitten bij FC Barcelona absoluut presteren op het WK. Rafael Márquez, Ricardo Osorio (beiden centraal) en Carlos Salcido (linksback) zijn basisspelers. Wellicht strijden Jonny Magallón (centraal) en het voormalige jeugdproduct van FC Barcelona Efraín Juárez (rechtsback) voor het vierde plaatsje achterin. Als Magallón in de ploeg komt, wordt Osorio rechtsback.

 

Wonderboys
Op het middenveld vormt routinier Gerardo Torrado normaal gezien met Israel Castro de centrale as. De sleutelspeler is Andrés Guardado. Hij kan dé revelatie worden op het WK. Op de linkerflank brengt Guardado onwaarschijnlijk veel snelheid en zijn passing- en traptechniek is betoverend. De 23-jarige smaakmaker van Deportivo La Coruña heeft al meer dan 50 caps achter zijn naam staan, maar is buiten de Spaanse competitie nog niet heel gekend in Europa. Wolfsburg toont op dit moment verregaande interesse. Bij een goed WK zullen ook grotere ploegen deze speler absoluut in huis willen halen. De vraagtekens rondom zijn fysieke paraatheid baart het hele land echter zorgen. Op de rechterflank heeft ‘wonder boy’ Giovani dos Santos min of meer zijn plaats afgedwongen. Op het WK kan hij de critici de mond snoeren. Even dreigde hij ermee niet mee te gaan naar het WK nadat zijn jongere broer Jonathan als laatste naast de selectie viel. Met Pablo Barrera heeft Mexico een opvallende joker achter de hand. Hij is het type speler dat telkens in de tweede helft wordt ingebracht en met zijn snelheid de tegenstander pijn kan doen en de match doen beslissen.

 

Hoewel scoren vaak een probleem is, lijkt er aan offensieve weelde geen gebrek bij Mexico. De plaatsjes vooraan zijn dan ook erg duur en dus valt het af te wachten wie de voorhoede voor zijn rekening zal nemen. Dat Carlos Vela een groot talent is valt niet te betwisten, maar het fenomeen Cuauhtémoc Blanco werd niet voor niets door Aguirre op zijn 36ste terug international. Het palmares van deze publiekslieveling is dan ook heel indrukwekkend. Ook de Argentijnse Mexicaan Guillermo Franco hoort bij de oude garde van de ploeg, maar is niet zeker van een basisplaats. De lange zoektocht naar een waardige vervanger voor all-time topscorer Jared Borgetti resulteerde echter in de ontdekking van Javier Hernández. ‘El Chicharito’ heeft een neus voor goals en wist in 12 caps al 7 keer te scoren. Zijn vader had het er alvast voor over om ontslag te nemen als beloftencoach van Chivas Guadalajara om de prestaties van zijn zoon op het WK bij te wonen. Geïnteresseerde clubs komen hoe dan ook te laat voor deze 22-jarige knaap. Sir Alex Ferguson denkt altijd een stapje eerder en overtuigde de Mexicaan enkele maanden geleden om bij Manchester United te tekenen. Is het torinstinct van Javier Hernández nu al onmisbaar voor Mexico?

 

Dromen van een halve finale
Afgelopen week speelden de Mexicanen in het Koning Boudewijnstadion tegen Italië hun laatste voorbereidingswedstrijd voor de afreis naar ‘de Regenboognatie’. Na nederlagen tegen Engeland (3-1) en Nederland (2-1) kon Mexico deze keer wel resultaat boeken tegen een op papier sterkere tegenstander. ‘La Squadra Azzurra’ kon niet imponeren en werd in Brussel makkelijk opzij gezet door een sterk voetballend Mexico. De eindscore was 2-1 en Mexico lijkt dus net op tijd top te zijn voor de openingswedstrijd van het WK. Javier Aguirre zal daarvoor ongetwijfeld nog moeilijke keuzes moeten maken. 4-4-2? 4-3-3? 4-2-3-1? … Mr. Fix It zal het wel voor elkaar krijgen.

 

Hoe dan ook, met wat geluk zou Mexico wel eens van de verrassing van het WK kunnen worden. Techniek, snelheid, voetballend vermogen, … Mexico heeft het allemaal. In groep A ligt alvast alles open. Frankrijk is onvoorspelbaar, Uruguay beschikt met Diego Forlán en Luis Suárez over de dodelijkste prijsschutters van Europa en het team van Bafana Bafana zal zijn huid ongetwijfeld duur verkopen. Bovendien passeren topfavorieten Spanje en Brazilië ten vroegste de revue in de halve finale. Dat biedt mogelijkheden.

Volgens de statistieken lijkt ‘El Tri’ alvast goed uit de startblokken te zullen komen. Vanaf 1994 was Mexico elke keer present op het WK en doorstond het telkens de groepsfase. Voorlopig is er ook nog geen enkele Mexicaanse speler verdronken onder de blessuregolf die al veel spelers heeft uitgeschakeld voor het WK. Dos Coronas por favor?

 

Mexicaanse selectie

 

Een overzicht van de 23-koppige selectie van bondscoach Javier Aguirre voor het WK 2010 in Zuid-Afrika (tussen haakjes de leeftijd en de club van de speler):

 

Doel: Guillermo Ochoa (24, América), Óscar Pérez (37, vrije speler), Luis Ernesto Michel (30, Chivas).

 

Verdediging: Rafael Márquez (31, Barcelona), Carlos Salcido (30, PSV), Ricardo Osorio (30, vrije speler), Jonny Magallón (28, Chivas), Efraín Juárez (22, Pumas), Francisco Javier Rodríguez (28, PSV), Héctor Moreno (22, AZ), Paul Aguilar (24, Pachuca), Jorge Torres Nilo (22, UANL).

 

Middenveld: Andrés Guardado (23, Deportivo La Coruña), Giovani dos Santos (21, Tottenham), Gerardo Torrado (31, Cruz Azul), Israel Castro (29, Pumas), Pablo Barrera (22, Pumas), Alberto Medina (27, Chivas), Adolfo Bautista (31, Chivas).

 

Aanval: Javier Hernández (22, Manchester United), Cuauhtémoc Blanco (37, Veracruz), Carlos Vela (21, Arsenal), Guillermo Franco (33, vrije speler).

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

  • Hans Van Bever

    Het is niet onmogelijk dat Márquez (net zoals tegen Italië) morgen op het middenveld begint. Ook Juárez kan daar wel eens terechtkomen. Op die manier kunnen Rodríguez en Aguilar wel eens in de basis komen te staan.

    Voor spelers als Ochoa en Guardado wordt het volgens mij nog bang afwachten.