Home » Tennis, Visie

Met hart en ziel: Yanina Wickmayer

door Extrasport op mei 25, 2010 – 21:384 Reacties

Yanina Wickmayer werd door de Internationale Tennisfederatie (IFT) onderscheiden met een ‘Fed Cup by BNP Paribas Heart Award’. Het is een titel die Wicky zeker niet heeft gestolen. Een mooie bekroning voor een echte Belgische sportpersoonlijkheid.

Meerdere keren per jaar wordt een speelster met de ‘Heart Award’ gehuldigd na een opmerkelijke prestatie in de Fed Cup. Wickmayer verdient deze erkenning nadat ze in april België met twee enkelzeges tegen Estland terug naar Wereldgroep I van de Fed Cup loodste. De award op zich stelt misschien niet veel voor. Het is dan ook de symboliek die erachter zit dat telt. De winnares wordt bepaald onder het motto ‘It takes more than skill to play for your country’. Het land met een hoog niveau vertegenwoordigen, uitzonderlijke moed tonen op het veld en buitengewone inzet leveren voor het team, daar draait het volgens de IFT allemaal om.

 

Yanina speelt gewoon graag voor haar land. Zelfs op de bank zou ze er staan

 

Passie voor het land
Yanina Wickmayer mag dan wel de award hoofdzakelijk te danken hebben aan haar uitstekende prestatie tegen Estland. Eigenlijk is het een bekroning die ze al langer verdiende. Al sinds 2007 stelt Wickmayer zich elke keer opnieuw ten volle ter beschikking voor het Belgische Fed Cup team. Na het afhaken van Kim & Justine heeft ze er samen met Kirsten Flipkens, de inmiddels gestopte Caroline Maes, Tamaryn Hendler en al de andere depanneurs er het beste van moeten maken. Allen met hart en ziel! Nooit rekening houdend met eigenbelangen, maar gewoon uit passie voor de sport, het team, de fans en… het land.

 

Toen Kim Clijsers en Justine Henin enkele maanden geleden aankondigden dat ze opnieuw voor het Belgische Fed Cup team willen spelen, reageerde Wickmayer heel blij. Ze dacht meteen aan het teambelang en zag het als een versterking. Bovendien zou het voor haar een hele ervaring worden om een week te delen met Kim & Justine. Ze lag dan ook niet wakker van de mogelijkheid dat ze haar jonge statuut als nieuw boegbeeld van het Belgische Fed Cup team op die manier snel zou verliezen. Yanina speelt gewoon graag voor haar land. Zelfs op de bank zou ze er staan. Van een sportpersoonlijkheid gesproken?

 

Wicked
Naar alle waarschijnlijkheid was Wickmayer oorspronkelijk derde in de rang voor het Fed Cup duel tegen Estland, na Kim & Justine. Door de gebroken pink van Juju liet captain Sabine Appelmans Wickmayer toch spelen in de Hasseltse Ethias Arena. En kijk, ze redde het vaderland. In principe hoort zelfs een Wickmayer aan 50% altijd te spelen. Ze speelt toch grotendeels op doorzettingsvermogen en haar vechtlust is bewonderenswaardig. Yanina gaat altijd ‘wicked’ op een court. Wat heb je meer nodig in een landenstrijd? Dat vader Marc Wickmayer zijn dochter liever niet als reservewiel ziet naar aanleiding van de confrontatie met Estland valt zeker te begrijpen. Wij Belgen kunnen alleen maar hopen dat ‘een patriot’ als Yanina binnen het Fed Cup team altijd de waardering krijgt die ze verdient. Hoe ironisch is het dat net zij in eigen land nog steeds een juridische strijd aangaat m.b.t. het niet correct invullen van haar whereabouts?

 

Wicky gaat altijd haar doelen en dromen achterna

 

De Heilige Drievuldigheid
Dat Yanina Wickmayer vandaag toch speelklaar raakte (en won) voor de eerste ronde van Roland Garros is niet alleen een medisch mirakel te noemen. De dokters en kinesist vertelden haar na de elleboogoperatie dat ze een waterkansje had om Roland Garros te halen. In een ‘je weet maar nooit’ is ze blijven geloven. Dat is geen toeval. Wicky gaat altijd haar doelen en dromen achterna.

 

20 jaar, maar erg volwassen. Misschien wordt het eens tijd om te spreken over de Heilige Drievuldigheid i.p.v. Kim & Justine. Of nee. Laat Yanina maar gewoon Yanina zijn! De Yanina die nooit opgeeft, de eenvoud zelve. Yanina op weg naar Olympisch goud? ‘Je weet maar nooit…’ Whoopie!

 

Gerelateerd artikel: Bedankt voor bewezen diensten

 

Tags: , , , , ,

 • E B

  Deftige conclusie! Ik ben volledig akkoord met het geschetste beeld van deze die-hard sportster. Mits bijschaven van de nodige administratieve vaardigheden zal ze in de toekomst nog vaak hoge toppen scheren.

 • Hans Van Bever

  Ter info: Wickmayer wint in de tweede ronde van Roland Garros van de Oostenrijkse Sybille Bammer: 7-6, 1-6, 7-5. Het was een felbevochten match, Yanina style dus!

 • Hans Van Bever

  Wickmayer ligt intussen uit Roland Garros. Ze verloor in 2 sets van de Slovaakse Daniela Hantuchova met 7-6 en 6-3.

 • E B

  Ze heeft vandaag het gravel van Roland Garros gegeten, wat jammer!