Home » Analyse, Voetbal

KSK Heist Europees!

door Extrasport op juni 16, 2015 – 11:25Geen Reacties

Over twee seizoenen is het eindelijk zover. Dan dwingt het roemruchte KSK Heist met sterspelers als Bart Webers en Jonas Vandermarliere eindelijk Europees voetbal af. Met dank aan de competitiehervorming.

© Wikimedia Commons

Ik heb het nooit begrepen en zal waarschijnlijk ook nooit bij machte zijn het te begrijpen. Mensen die hun identiteit verbinden aan een voetbalclub, een duiventil van overbetaalde lieden op noppen die zich afvragen met hoeveel nullen clubliefde wordt geschreven en aldoor bron is van frustratie. Nette mensen die in de week in maatpak aan een bureau wachten tot het weekend is en dan over een uitgebreid vocabularium blijken te bezitten dat ze niet op de schoolbanken werd aangeleerd. Klik (waarschuwing: deze handeling kan uw wereldbeeld onherstelbare schade toebrengen) op de hashtag van een voetbalwedstrijd en de enige conclusie kan zijn dat de verhoudingen tussen de Hutu’s en de Tutsi’s een stuk amicaler zijn dan die tussen supportersstammen van bepaalde voetbalclubs anno 2015 in het beschaafde West-Europa.

 

Hoewel ik naar eigen oordeel mijn uiterste best doe, blijkt verafgoding niet meteen mijn sterkste kant te zijn. En wanneer ik mijn idolatrie jegens iets of iemand verkondig, word ik er al snel van verdacht dat ironisch te doen. Je kan toch niet anders dan niet-ironisch dwepen met Davide Rebellin in een sport die de mond vol heeft van dopingbestrijding? Van ironie is er al helemaal geen sprake in het geval van mijn voetbalvoorkeuren, die ik altijd angstvallig heb weten te verbergen. Toegegeven, ik verheerlijk FK Qarabag Agdam wel eens, vanwege de nauwelijks te bevatten historie van de club. En wie is er nu geen fan van FK Qarabag Agdam? Maar ik kan het niet langer verdoezelen: elke zondagnamiddag houd ik clandestien Teletekstpagina 541 in de gaten, wachtende op de ruststand in KSK Heist-Dessel Sport of de eindstand van de kraker tussen Virton en KSK Heist.

 

Want nu KSK Heist Europees voetbal gaat spelen, hoeft al die geheimdoenerij niet meer. Tot op heden was KSK Heist vooral specialist in het eindigen op een zestiende plaats en toch barragewedstrijden vermijden. Maar dankzij de competitiehervorming komt daar met stelligheid verandering in. De prachtige droefheid die tweede klasse uitstraalt verdwijnt dan wel, in de plaats komt een bijna even ingewikkelde constructie als die de gemiddelde Rode Duivel in elkaar laat knutselen om zijn zuurverdiende centjes niet in de zakken van de fiscus te zien verdwijnen, maar waar op zijn minst even hard om gehuild kan worden. Dat vervaagt in het niets bij het Europese voetbal dat voor KSK Heist in het verschiet ligt.

 

Het te bewandelen traject is simpel. Volgend seizoen zorgt KSK Heist ervoor dat het voor de zekerheid een licentie voor eerste klasse bemachtigt of toch op zijn minst als eerste eindigt van de clubs zonder licentie om in 2016/2017 te kunnen starten in 1B, de nieuwe tweede klasse maar dan met acht ploegen. Of Play-off 1 met twee ploegen meer, maar met op het eerste zicht minder volk in de tribunes. In 1B eindigt het dan in de top 3 over de twee periodes. Dan kan het vervolgens tegen onder andere Waasland-Beveren, Cercle Brugge en OH Leuven strijden om een Europees ticket in Play-off 2. Een addertje onder het gras: speelt KSK Heist kampioen door als periodewinnaar in een onderlinge confrontatie de andere periodewinnaar te verslaan of door de twee periodes te winnen, dan kan het Europees voetbal vergeten. KSK Heist promoveert dan wel naar eerste klasse, maar het mag als straf niet meestrijden om een Europees ticket. Het moet gezegd: de spelers van KSK Heist hebben dan wel alle tijd om deel te nemen aan Parijs-Roubaix of de Giro d’Italia.

 

Ondertussen drijft KSK Heist ook de capaciteit van haar stadion op van 3549 plaatsen naar 8000 ter verwerving van een licentie. Dat kan het doen met de 500.000 euro die het krijgt als ploeg in 1B. Een kwade geest zou kunnen denken dat dit een zoethoudertje is van de rijke clubs om hun wil door te drukken teneinde hun imperium te bestendigen. En dat zulke plannen niet in de geest kunnen ontstaan van lieden die van voetbal houden. Besef dan dit: in normale mensentaal zijn dat wel honderd columns van Jan Mulder. De competitiehervorming, een feest! Moet er nog gevoetbald worden?

 

© 2015 – Extrasport – Matthias Vangenechten

 

 

Tags: ,