Home » Actua, Wielrennen

Kim Kirchen: een carrièreoverzicht

door Extrasport op oktober 18, 2011 – 16:28Geen Reacties

De voormalige wielrenner Kim Kirchen verkeerde een tijdje in de luwte, maar liet onlangs nog eens iets van zich horen. Extrasport vindt het daarom opportuun om de carrière van deze Luxemburger nog onder de loep te nemen.

Onlangs kwam het bericht dat Kim Kirchen voor het Luxemburgse ministerie van Sport gaat werken. Na een hartstilstand in de Ronde van Zwitserland van 2010 trad hij als renner niet meer op in het peloton. Toch sluit hij niet uit te stoppen met wielrennen hoewel hij toch in coma heeft gelegen en het er heel benauwd voor hem heeft uitgezien. Kirchen begon zijn carrière op 21-jarige leeftijd bij De Nardi in 1999. In het jaar 2000 kreeg hij bij dat team het gezelschap van zijn landgenoot Fränk Schleck, waarvan geweten is dat het tussen beide heren een tijdje niet boterde. Bij zijn verovering van de gele trui in 2008 verklaarde Kirchen dat iedereen hem het geel gunde, behalve Schleck. Nadien moet alles wel weer bijgelegd zijn. Toen Fränk Schleck viel in de Tour van 2010, was Kirchen de eerste die hem met een bezoekje vereerde in het ziekenhuis.

 

Fassa Bortolo
Na zijn periode bij De Nardi trok hij naar Fassa Bortolo, het team van Giancarlo Ferretti, wat een heuse topploeg was met namen als Basso, Bartoli en Casagrande. Daar moet het goed toeven geweest zijn. Hij verbleef er maar liefst vijf jaar (van 2001 tot en met 2005) en werd er bekend voor het grote publiek. Er langer verblijven kon immers niet vermits het team er na 2005 mee ophield te bestaan. Zo won hij in 2002 de Ronde van Nederland en in 2003 Parijs-Brussel. In 2005 werd hij tweede in de Waalse Pijl achter Danilo Di Luca en won hij de Ronde van Polen. Na deze vijf jaren Fassa Bortolo leek Kirchen op weg naar Liquigas, maar het werd alsnog T-Mobile. In 2006 moest hij duidelijk nog wat aanpassen, maar in 2007 vond hij zijn draai bij T-Mobile, dat ondertussen was gezuiverd van renners als Ullrich en Sevilla. Het gaf de Luxemburger meer ademruimte want dat jaar leerden we Kirchen kennen als ronderenner. Hij werd tweede in Tirreno-Adriatico (achter zijn ex-ploegmaat Klöden) en behaalde dezelfde stek in de Ronde van Zwitserland. Waar hij in het verleden vooral het moest hebben van korte venijnige hellingen, kon hij nu ook zijn gang gaan in het hooggebergte. Zo klom hij ondanks zijn bonkige gestalte met de beteren mee in de Tour de France, waarin hij sterk zevende werd op ruim twaalf minuten van eindwinnaar Contador weliswaar. Hij behaalde deze Tour ook een ritzege door tweede te eindigen in een rit na Vinokourov die achteraf werd geschrapt uit de uitslag.

 

Wonderjaar 2008
Waar 2007 het jaar van zijn echte doorbraak was, bleek 2008 veruit zijn meest succesvolle jaar. Van T-Mobile ging hij over naar de opvolger genaamd Team HighRoad (wat later Team Columbia werd). Zo won hij twee ritten in de lastige Ronde van het Baskenland. Maar vooral boekte hij zijn eerste klassieke winst in de Waalse Pijl. Waar in 2005 Di Luca hem nog van de zege afhield, liet hij nu Evans en Cunego achter zich. Kirchens explosiviteit op korte hellingen zoals de Muur van Hoei brachten hem eindelijk een mooie zege op. Maar hier stopte zijn jaar niet. Op inmiddels 30-jarige leeftijd veroverde hij de gele trui in de Tour de France na de zesde rit. Hiermee zorgde hij voor een uniek moment. Het was al sinds Charly Gaul geleden (in 1958) dat een Luxemburger het gele kleinood nog eens mocht aantrekken. Achteraf bleek hij ook de vierde rit gewonnen te hebben, maar veel heeft hij daar niet aan gehad vermits Schumacher toen met de bloemen ging lopen, maar nadien wegens betrapt op CERA uit de uitslag is geschrapt. Aan het eind van de Tour van 2008 deed hij menig wielervolger nog steviger verbazen door in de individuele tijdrit aan het einde van de Tour derde te worden, wat achteraf werd herleid naar een tweede plek door het wederom moeten schrappen van Stefan Schumacher uit de uitslag. Hij moest enkel nog Cancellara voor zich dulden en steeg zo nog van de elfde naar de achtste plaats in het eindklassement door een knalprestatie in een discipline die niet echt de zijne is.

 

Na 2008 kende Kirchen geen grote successen meer, op een ritje na in de Ronde van Zwitserland in 2009. Ook door blessureperikelen kon hij niet veel maken van zijn jaar en was zijn Tour de France een afknapper in vergelijking met de twee vorige jaren. In 2010 maakte hij dan de overstap naar het Russische Katusha. Daar hoopte hij zijn carrière te herlanceren na een mislukt 2009. Dat is jammer genoeg helemaal anders uitgedraaid. In de Tour de Suisse van dat jaar kreeg hij met hartproblemen te kampen. Zijn contract werd eind augustus bij Katusha ontbonden, vermits koersen er niet meer in zat voor Kirchen. Hij was intussen ook vader geworden van een tweeling. Sindsdien heeft hij geen wedstrijd meer gereden, hoewel hij nog steeds niet helemaal uitsluit ooit nog terug te beginnen wielrennen.

 

 

© 2011 – Extrasport – Matthias Vangenechten

 

 

term paper

Tags: , , ,