Home » Visie, Voetbal

Geen geld, geen Zwitsers

door Extrasport op november 18, 2014 – 18:52Geen Reacties

Elke week laat Extrasport zijn huissatiricus op u los, die van de gelegenheid misbruik maakt om zijn licht te laten schijnen over de gebeurtenissen in de sport-, voetbal- en veldritwereld.

Sepp Blatter – © Wikimedia Commons

Een conclusie over een conclusie is de conclusie van de week en deze komt van Michael Garcia: “Mijn woorden zijn verdraaid.” Deze keer niet de woorden van een politicus die geïnterviewd werd door een journalist van De Standaard, maar van de voorzitter van de onderzoekskamer van de ethische commissie van de FIFA. Voor de goede orde: grammaticaal gezien is er niets mis met de combinatie van die twee laatste woordgroepen.

 

Deze week nog geleerd: als er een scherpe en geestige titel boven een stuk staat op een online Vlaams nieuwsmedium, weet dan dat er iets niet in de haak is. De immer gevatte Frank Heinen twitterde: “FIFA blij met uitkomst FIFA-onderzoek naar FIFA, aldus FIFA.” Geniaal! Dat vonden ze ook op de redactie van Sportwereld en De Standaard. En dus namen ze deze tweet als kop boven een online artikel zonder aanhalingstekens of verwijzing naar Heinen zodoende het leek dat de krantenkoppenmaker in een zeldzaam bevlogen bui verkeerde. Na een kwartiertje scrollen, kwam je onderaan het artikel wel te weten wat de trouwe mediavolger al wel in de smiezen had: de krantenkoppenmaker mocht even op Twitter.

 

Om een lang verhaal dat u al kent kort te maken: volgens de FIFA waren er kleine onregelmatigheden bij de toewijzingen van het WK voetbal aan Rusland en Qatar – die Britten toch! – maar die hebben het stemgedrag niet beïnvloed. Dus doorlopen maar! Daar denken die onderzoeksjournalisten van de Sunday Times, die verbrande Russische computers en Garcia toch ietwat anders over: die laatste voelt zich zelfs genoodzaakt om in beroep te gaan tegen de conclusies die de FIFA trok over het rapport dat hijzelf heeft opgesteld in opdracht van de FIFA.

 

Maar dankzij de FIFA kan de hele wereld zich wel weer vrolijk maken. Niet te uitbundig doen mensen, voor je het weet sluit de FIFA een exclusiviteitscontract om je vrolijk te mogen maken over de FIFA met één of andere oliestaat. Naar lichtend voorbeeld van de KBVB. Hugo Camps noemde CEO Steven Martens in Diabo een paljas. In het bijzijn van Karl Vannieuwkerke getuigt dit in ieder geval van lef. Martens en Vannieuwkerke zijn twee handen op één buik, het exclusiviteitscontract dat Uitgeverij Kannibaal afsloot met de Belgische Voetbalbond was nog maar eens een prachtig bewijs hoe schoon vriendschap kan zijn.

 

Diezelfde Martens (CEO van de bond die ter waarde van een getal dat eindigt op vijf nullen hotels boekte voor spelersvrouwen zonder ze te gebruiken en onbelemmerd lonen en bonussen uitkeerde van getallen eindigend op vijf nullen) vraagt nu aan de FIFA om transparantie. De vraag hoe het kan dat Blatter nog steeds ongehinderd zijn gangetje kan gaan aan het hoofd van de FIFA is misschien urgenter, maar waarschijnlijk net iets te confronterend.

 

Die Britten toch!

Het moet gezegd: een voetbalstadion bouwen lukt in België niet of met heel veel moeite, maar België en Nederland moeten zowat de enige landen geweest zijn die op een koosjere manier het WK trachtten binnen te rijven. Krediet dat meteen vervalt door de manier waarop de CEO van de Belgische voetbalbond het opneemt voor Blatter en de zijnen. In juni was Martens te gast in Terzake, waar hij sprak over een heksenjacht tegen de FIFA. Want ook hier vonden journalisten van over Het Kanaal het nodig om de FIFA in een kwaad daglicht te stellen. Martens wilde er zich niet over uitspreken, maar benadrukte wel heel gretig dat Britten slechte verliezers zijn en dat het voor een groot stuk beeldvorming was. Die Britten toch!

 

Dan nog gezwegen van olijke Frans, de voorzitter van de Belgische Voetbalbond die in 2011 op Blatter stemde tijdens de FIFA-verkiezingen. Draafde daarvoor ook op in Terzake: “Ik denk dat Blatter de aangewezen man is om orde op zaken te stellen. Ik heb er vertrouwen in: Blatter heeft de boodschap begrepen.”

 

Even heel hypothetisch: stel dat Rusland nooit steekpenningen aan de FIFA heeft moeten betalen en dus met gemak het vorstelijke salaris van Fabio Capello kan betalen, Russische computers echt tot op de naad versleten zijn, archeologen in opdracht van de FIFA in Qatar een voetbalcultuur- en traditie ontdekt hebben die teruggaat tot ver voor de bouw van het Koning Boudewijnstadion, Sepp Blatter bezig is aan een undercoveroperatie bij de FIFA, de FIFA geen non-profitorganisatie is met een biljoen dollar op haar bankrekening maar een amateurtoneelvereniging die haar jaarlijkse eetfestijn op ludieke wijze wil promoten en Michael Garcia verkeerd geciteerd is in de media: is er dan nog een probleem?

 

Toch wel. Ja ja, de economische belangen van Belgische bedrijven zijn belangrijker. Maar denkt er ook eens iemand aan de duizenden Nepalese bouwvakkers die het leven zullen laten? Gelukkig wel. Sepp denkt aan alles en iedereen. Een minuut stilte van 9 seconden 58 honderdsten en al het leed is vergeten. Zoals je racisme uit de wereld helpt met een handdruk.

 

Zondagavond speelden de Rode Duivels tegen het Wales van Gareth Bale. U weet wel, de speler die voor 100 miljoen euro van Tottenham naar Real Madrid is verscheept. Vermelden we gewoon maar even om dit stuk toch nog met een naar voetbalnormen ethisch verantwoorde noot te eindigen.

 

© 2014 – Extrasport – Matthias Vangenechten

 

 

Tags: , , , ,