Home » Analyse, Basketbal

From zero to hero: de steile opmars van Jeremy Lin in de NBA (2)

door Extrasport op april 17, 2012 – 13:51Geen Reacties

De New York Knicks stonden de laatste maanden vaker in de spotlights dan hun winstpercentage zou doen vermoeden. Hun point-guard, Jeremy Lin, werkte zich in een mum van tijd op tot een van de populairste figuren in de NBA, maar door een blessure aan de meniscus is het sprookjesverhaal plots beëindigd. Hoe Lin het zo ver kon schoppen, las u hier. Vandaag kijken we wat we kunnen verwachten van hem in de toekomst, ondanks zijn blessure op dit moment.

Jeremy Lin - © nikk_la

Als je in de NBA twee wedstrijden aan de kant blijft met last aan je knie, is er niet meteen een reden tot paniek. Vooral dit jaar doen vele spelers, van opvullers in de kern tot ware supersterren, soms niet mee aan bepaalde wedstrijden om zich niet te hard belasten in het door de lock-out sterk opeengepakte seizoen. Wedstrijden volgen elkaar sneller op, tot wel 29 keer vijf wedstrijden op zes dagen. Spelers worden zwaarder belast, roulatie is meer dan ooit noodzakelijk en teams met oudere sterspelers dragen de gevolgen: Dallas en Boston presteren duidelijk minder goed dan vorig seizoen. Al zijn ook jongere spelers soms de dupe, denk maar aan Derrick Rose en zijn talloze blessures die de Chicago Bulls ontregelen. Al staan de Bulls nog steeds bovenaan in de Eastern Conference.

 

Mogelijk vuil spel
Er was echter meer aan de hand met Lin. De meniscus van zijn linkerknie was licht gescheurd, zo bleek afgelopen zaterdag voor de wedstrijd tegen de Cleveland Cavaliers. Lin was seriously Linjured.

 

Het gerucht ontstond al gauw dat de Knicks al eerder afwisten van Lins blessure, maar de diagnose even achterhielden om geld te halen uit de verkoop van tickets voor de play-offs. Fans konden namelijk tot en met 28 maart tickets kopen, terwijl Lin zijn laatste partij speelde tegen Detroit, op 24 maart. Het zou een venijnige marketingzet zijn, maar geen respectvolle omgang met een speler die zijn uiterste best heeft gedaan voor zijn team. Daarenboven kunnen fans hun geld terugeisen wanneer hun team de play-offs missen – de tickets daarvoor werden reeds aangeboden omdat de play-offs onmiddellijk aansluiten op het reguliere seizoen. Kan het winstbejag van New York nog erger? Toch wel: Lin kan aan het eind van het seizoen aan de kant geschoven worden omdat zijn contract dan ten einde is. Een nieuw contract zou veel meer geld kosten dan zijn aflopende contract, dus als andere teams met mooie aanbiedingen opdraven, zullen de Knicks een heleboel geld en aandacht verdiend hebben aan Lin zonder zich daarvoor al te hard in te moeten spannen.

 

Hoe het ook zij, Lin zou na zijn blessure en operatie een zestal weken aan de kant moeten blijven en mist zo de overige wedstrijden van het reguliere seizoen, dat op 26 april eindigt. De eerste wedstrijden van de play-offs komen zo ook meteen in gevaar, al is de vraag hoe ver de Knicks raken zonder Lin in de kern. Of is er helemaal niets aan de hand? Een korte analyse lijkt op zijn plaats.

De hype en merchandising rond Jeremy Lin - © Hollywood_PR

Duidelijk statistisch verschil
We leggen de nadruk terug op het huidige seizoen. Voor Jeremy Lin inviel tijdens het stadsduel tussen New York en New Jersey stond de teller van de New York Knicks op 8 zeges en 15 nederlagen, ofwel een winstpercentage van 0,348. (Voor niet-kenners: Winstpercentages in basketbal worden uitgedrukt in verhoudingen tegenover het getal 1, dat staat voor 100 %.) Ondertussen was dat percentage na de winst tegen Cleveland op 31 maart al opgetrokken tot boven de helft, namelijk 0,509 (27 zeges, 26 nederlagen). Na Lins laatste wedstrijd tot dusver noteerden de Knicks 0,490 (24 zeges, 25 nederlagen). Dat betekent dat de Knicks in de periode waarin Lin speelde aan 0,615 (16 zeges, 10 nederlagen) kwamen, een gemiddelde waarin je zowel in de Western als de Eastern Conference in de top 4 zou staan, in de buurt van de Los Angeles Lakers of de Orlando Magic.

 

Is Lin voor deze boost verantwoordelijk? Ja en neen. Enerzijds heeft Lin op een uitgelezen moment de kans gekregen zich te tonen en heeft hij dat ook gedaan. De winstcijfers begin februari maken duidelijk dat het team terug op het juiste spoor zat en niet meteen leed onder de enorme media-aandacht. New York was echter niet plots onoverwinnelijk nadat Lin quasi elke wedstrijd meer dan dertig minuten opgesteld werd, wat vooral begin maart duidelijk was door zes nederlagen op een rij. Laten we echter niet vergeten dat basketbal een teamsport is en, op de prestaties van één of enkele individuen na, de cohesie binnen een team zeer belangrijk is. Dat bewijzen onder andere Miami, met de Heilige Drievuldigheid James-Wade-Bosh, en aan de andere kant van het spectrum Chicago, dat vaak van tactiek moet veranderen door het blessureleed van voornamelijk Rose. Lin was een ideale aanvulling voor de aanval van de Knicks door zowel veelvuldig te scoren als assists te leveren, terwijl Anthony en Stoudemire te vaak alleen hoge toppen scheren met hun scorend vermogen. Maar puur met scorend vermogen kom je er niet, want de bal moet ook rond kunnen gaan.

 

Snelle revalidatie misschien maat voor niets
De vraag is dus of de Knicks het redden met het team dat sterk lijkt op de bezetting die het tijdens het begin van het seizoen moeilijk had om goede resultaten neer te zetten. Om maar niet te zeggen dat New York toen ondermaats presteerde, zoals eerder aangehaald. Daarenboven staat ook Amar’e Stoudemire al een hele tijd aan de zijlijn, al zou hij voor de play-offs terug beschikbaar moeten zijn.

 

Er is enorme druk om de play-offs te halen, maar de New Yorkers lijken de schaapjes op het droge gezet te hebben met hun voorlopige achtste plaats in de Eastern Conference. Na Lins laatste wedstrijd, op 24 maart tegen Detroit, stonden nog 17 wedstrijden op het programma. Van de negen eerste wedstrijden van die reeks hebben de Knicks er zes gewonnen, waaronder een van de twee opeenvolgende duels tegen Chicago, twee wedstrijden tegen het momenteel onstabiele Orlando, maar vooral ook het duel tegen rechtstreeks concurrent Milwaukee. De Knicks verloren wel drie wedstrijden tegen hoger gerangschikte teams: in Atlanta, gedeeld vierde in de Eastern Conference , in Indiana, derde in de Eastern Conference maar voordien twee keer niet sterk genoeg voor de Knicks, en in Chicago, amper twee dagen nadat Carmelo Anthony zijn team verlengingen en de winst tegen de Bulls bezorgde.

 

De overwinning van de Knicks tegen de Milwaukee Bucks was een verademing. Bij winst van Milwaukee zouden beide teams namelijk gelijk op de achtste plaats komen, beide met 29 gewonnen en 29 verloren wedstrijden. Zo ver kwam het echter niet. Net als tegen de Bulls presteerde Anthony uitstekend, met 32 punten, 10 rebounds en een schotpercentage van 0,500. Milwaukee’s guard Monta Ellis wist met 35 punten en 10 assists ook een double-double neer te zetten, maar met amper drie spelers met meer dan 10 punten gingen de Bucks toch met 111-107 onderuit.

 

De Knicks staan nu virtueel twee wedstrijden voor op Milwaukee, met nog acht wedstrijden te gaan: Washington thuis, Miami thuis, Boston thuis, New Jersey uit, Cleveland uit, Atlanta uit, Los Angeles Clippers thuis en Charlotte uit. Milwaukee lijkt een even moeilijke kalender te hebben, met enkele wedstrijden tegen teams die de play-offs niet zullen halen, maar ook met een dubbele confrontatie tegen Indiana en een seizoensslot waarin de Bucks eerst Philadelphia ontvangen en daarna naar Boston afreizen.  Tiende in het oosten, Detroit, en alle andere teams daaronder zijn al mathemathisch uitgeschakeld voor de play-offs, dus moet New York alleen met Milwaukee rekening houden.

 

© nikk_la

Maar dan rest nog de vraag: als New York de achtste plaats behoudt – we gaan er even van uit dat zevende plaats Philadelphia (0,534 na 12 april) onbereikbaar is – moeten de Knicks het in de eerste ronde van de play-offs opnemen tegen de leider in de Eastern Conference. Wie dat wordt, is sinds het duel tussen Chicago en Miami van 12 april duidelijk: de Bulls wonnen na één verlenging met 96-86 en kunnen zo niet meer bijgehaald worden. Wie gokt dat New York de best-of-seven tegen Chicago wint en gelijk krijgt, kan misschien een mooie vakantie boeken komende zomer. Chicago doet het namelijk meer dan behoorlijk en beschikt over een heleboel spelers die een degelijke inbreng hebben in het team, zelfs wanneer Rose aan de kant staat. Chicago mag echter niet te gauw victorie kraaien, want ook al wonnen de Bulls drie van de vier vorige confrontaties tegen de Knicks, de Bulls konden alleen in het laatste duel met meer dan 10 punten winnen.  Een Anthony in vorm heeft trouwens al bewezen dat de Knicks zeker wel kans maken tegen de teams vooraan. Samen met Lin en Stoudemire zou hij dus wel eens voor een spannende eerste play-offronde kunnen zorgen. Wat Lin betreft: ofwel revalideert hij sneller dan verwacht en kan hij nog ingezet worden in deze ronde, ofwel mist hij deze wedstrijden en is het seizoen waarschijnlijk meteen over voor de hype van het jaar.

 

Blijven werken is de boodschap
Niet getreurd, Jeremy Lin is een man met potentieel. Hij werkt hard om een man van betekenis te zijn in zijn de NBA, net zoals hij in de voorgaande reeksen al deed. Zijn zwakke punten uit het verleden, zoals zijn atletisch vermogen en sterkte, heeft hij door de jaren heen sterk verbeterd. Meer nog, Lin heeft zijn tegenstanders al doen vloeken met zijn acceleratievermogen en de snelheid waarmee hij kan pivoteren. Daarnaast is hij in staat een team mee naar de overwinning te leiden en indien nodig zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Hoe spijtig het ook is voor iedereen die Lin indertijd niet het nodige vertrouwen heeft gegeven – en dan vooral Joe Lacob van de Golden State Warriors -, Lin is een speler die de Knicks door zijn hulpvaardige en opvullende rol naar een ander niveau kan leiden. Zo zie je trouwens dat het geen goed idee was om in Italië te gaan spelen: Lins nummer 17 is daar een ongeluksgetal.

 

Hij is echter nog niet de man met het palmares van een Anthony. Hij is niet de sterke bonk zoals Stoudemire en Shumpert dat zijn. Hij is nog niet dé leider van het team. Maar hij is wel de man die ervoor zorgt dat een basketbalshop zonder zijn merchandising eruitziet als een café zonder bier. Al zal die merchandising door Lins blessure sterk afgeprijsd staan. Benieuwd of de 23-jarige Lin bij zijn comeback even fel aangemoedigd wordt als tijdens zijn opzienbarende debuut. We hopen voor hem alleszins van wel, maar hij moet elke dag blijven werken en knokken om dezelfde status na te streven als de ultieme supersterren uit de NBA-geschiedenis. Want ook al was hij op de goede weg en weet hij dat hij zich niet moet laten kisten door hinderpalen, hij is nog lang geen superster van het kaliber van Michael Jordan.

 

Benieuwd of de Super Lintendo in 2012-2013 alweer voor mooie prestaties kan zorgen, of het nu bij de Knicks of bij een ander team is. Naambekendheid heeft de point-guard alvast, daar bestaat geen twijfel over. Laat het motto van de NBA een positief vooruitzicht wezen: Where Amazing Happens.

 

© 2012 – Extrasport – Kevin Vandevelde

 

 

Tags: , , ,