Home » Wielrennen

Frankrijk haalt start Ronde van Qatar 2016 binnen

door Extrasport op februari 23, 2015 – 14:19Geen Reacties

Elke week laat Extrasport zijn huissatiricus op u los, die van de gelegenheid misbruik maakt om zijn licht te laten schijnen over de gebeurtenissen in de sport-, voetbal- en veldritwereld. Deze week pakt hij voor de verandering nog eens uit met een vette primeur.

Prachtige vergezichten zoals je ze alleen maar in de Tour of Qatar tegenkomt – © Wikimedia Commons

Na altijd al in Qatar te zijn gestart, is in 2016 Frankrijk aan de beurt om de Tour of Qatar op gang te schieten. Maar daar stopt het niet. Na een proloog in een voorstadje van Parijs zullen ook de vijf volgende etappes over Franse wegen gaan. De laatste etappe gaat over de Col d’Eze en heeft een aankomst in de straten van Nice.

 

Parijs was al jaren bezig om de openingsrit van de Tour of Qatar in de wacht te slepen. De stad wil zich zo eindelijk op de wielerkaart zetten. “Het is onuitgegeven dat Parijs het decor mag vormen voor een etappe van een prestigieuze wielerwedstrijd. Door Parijs fietsende renners kunnen volgens mij niet anders dan mooie plaatjes opleveren”, kirt de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo van vreugde.

 

Voor sjeik Al-Sikly die mee in het organisatiecomité van de Tour of Qatar zit, is het één groot experiment. “Frankrijk staat nu niet meteen bekend als wielerminded. Het is pas na lang aandringen van onze goede partner ASO dat we hebben besloten om de Fransen toch een kans te geven. Want hoe gaat de plaatselijke bevolking reageren op mannen die in veel te strakke pakjes op een carbonnen bolide door hun straten scheuren? Gaat er geen paniek uitbreken? En gaan er wel toeschouwers langs het parcours staan om de renners toe te juichen?”

 

Dat zijn volgens Al-Sikly niet de enige moeilijkheden waarmee een wielerwedstrijd in Frankrijk te kampen krijgt. “Het wisselvallige klimaat, risico op koele temperaturen, kans op sneeuw, wegen die bergop lopen, wegen met bochten: het zijn allemaal problemen die we in Qatar niet kennen. Daar enkel droog en warm weer, geringe kans op sneeuw en altijd kaarsrechte wegen zonder enig hobbeltje in.”

 

ASO ontkent voor het grote geld te kiezen. “Dan waren we wel in Utrecht gestart.”

 

“Bovendien is Frankrijk een land met een vergeten wielertraditie. We mogen de wortels van het wielrennen niet zomaar verloochenen.”

 

Volgens wielervolgers is dit een zoveelste slag van de ASO in het gezicht van de UCI, een organisatie die er altijd al eens van gedroomd heeft de touwtjes in handen te hebben van een koers in Frankrijk.

 

© 2015 – Extrasport – Matthias Vangenechten

 

 

 

Tags: ,