Home » Actua, Voetbal

EURO 2012: Danish Dynamite in de Poule des Doods

door Extrasport op juni 2, 2012 – 11:142 Reacties

Op papier is groep B veruit de meest aantrekkelijke groep in de groepsfase van het komende Europese Kampioenschap voetbal. Met Nederland, Duitsland en Portugal staan er drie absolute toppers tegenover elkaar voor het toernooi goed en wel begonnen is. Daarbij zit als vierde land Denemarken, dat kan fungeren als scherprechter en listige outsider. Danish Dynamite in de Poule des Doods. Vuurwerk verzekerd? 

© Clausen Nielsen - Bron: Flickr

Groep B. De Poule des Doods. Of de Poule van de Openstaande Rekeningen, zoals u zelf wil. Het is niet de eerste keer dat Nederland terecht is gekomen in de ‘Poule des Doods’: denk maar terug aan het WK van 2006 in Duitsland. Toen verzeilde Oranje in een groep met Argentinië, Ivoorkust en Servië en Montenegro, toen nog één voetbalnatie. Bij het EK van 2008 en het WK van 2010 was het lot de Nederlanders iets gunstiger gezind, maar nu is het dus weer prijs voor de troepen van Bert Van Marwijk. Nederland heeft nog enkele rekeningen openstaan, vooral met Duitsland en Portugal. In november stuurde de Mannschaft Nederland met pijnlijke 3-0 cijfers terug naar Amsterdam. Het bestaat geen twijfel over dat Robben en co revanche willen voor die afstraffing. Op het EK van 2004 in Portugal werden de Nederlanders dan weer geklopt door het thuisland in de halve finales van het toernooi. Het werd een ordinaire schoppartij die vooral Cristiano Ronaldo zich nog lang zal herinneren. De aanvaller van Real Madrid kreeg toen enkele doodschoppen te incasseren van Khalid Boulahrouz en moest voortijdig naar de kant. Bovendien hebben de Portugezen nog een eitje te pellen met Denemarken, dat Portugal verrassend genoeg voorbleef in de kwalificatieronde. Onvereffende rekeningen genoeg dus in groep B. Als u al dit lekkers leest, kan u niet anders dan reikhalzend likkebaarden. Nederland, Duitsland en Portugal in één poule, dat moet voor spektakel zorgen. Het vierde land in deze poule wordt hierdoor vaak snel vergeten. Denemarken kan nochtans een belangrijke rol spelen in Groep B. Wij staan daarom kort even stil bij de sterktes en zwaktes van het team van Morten Olsen.

 

Sterkte:

 

De sterkte van de Deense selectie ligt hem net in de onvoorspelbaarheid. Denemarken is dé onzekere factor in Groep B. Wat zijn de troepen van Morten Olsen nu echt waard? De Denen plaatsten zich rechtstreeks voor het EK door als eerste te eindigen in een, het moet gezegd, al bij al zwakke poule met Portugal, Noorwegen, Cyprus en IJsland. Echte wereldtoppers lopen er niet rond bij Denemarken, maar er staat een hecht collectief dat kan rekenen op flitsen van de jonge Ajacied Christian Eriksen (overigens een talentje om extra in het oog te houden dit EK). Nicklas Bendtner heeft een wat onbehouwen stijl, maar weet altijd wel een doelpuntje mee te pikken. Achterin staat er met Simon Kjaer en Daniël Agger ook een solide basis om op verder te bouwen.

Christian Eriksen - © Wikimedia Commons

Zwakte:

 

Het gebrek aan individuele klasse. In elke andere poule zouden we de Denen een kans toedichten, maar in deze groep wordt het wel zeer moeilijk. De drie tegenstanders beschikken nu eenmaal over een pak meer individuele klasse en spelers die een wedstrijd in één moment, met één ingeving kunnen beslissen. De geschiedenis leert ons echter dat talent alleen niet volstaat (kijk maar naar wat Griekenland met een op papier zwakke kern verwezenlijkte op het EK van 2004) maar het helpt wel.

 

© 2012 – Extrasport – Tom Vermeersch

 


online-essay-writer.englishessaywriter.com

Tags: , , , , , , ,

  • LJ

    Even een aanvulling: EK was in 2008 en Wk in 2010 en niet in 2010/2012;)

    Ik als Nederlander heb er weinig vertrouwen in dat het goed gaat komen in deze poule en denk dat we dit keer voor het eerst in jaren de poule des doods niet overleven. Op het EK van 2008 waren we Italië en Frankrijk vrij gemakkelijk de baas en ook in 2010 ging alles voor de wind, maar tegen de Duitsers en onze angstgegner Portugal zie ik het niet gebeuren, om het over de underdog Denemarken nog maar niet te hebben. Onderschatting is erg aanwezig.

  • MatthiasDeVlieger

    Beste,

    Je opmerking is uiteraard volkomen terecht 😉 Een verstrooidheid van de redactie. Bij deze dus aangepast!