Home » Analyse, Satire

Die studio komt er

door Extrasport op april 16, 2017 – 06:26Geen Reacties

Omdat hij zich langzaamaan eenzaam begon te voelen zonder wekelijkse column, fileert Matthias Vangenechten elke week (zo mag de belofte toch luiden) de sportjournalistiek, tenenkrommend chauvinisme, kortom sportjournalistiek op de meest serene wijze. Te gast in episode 5: drie BMC-renners.

© Wikimedia Commons

 

Het ledigen van de brievenbus hoeft niet langer gepaard met een acute lumbago, voor bijkans driekwart van het Vlaamse wielerpeloton begint na een minieme vakantie de voorbereiding op het wielerseizoen 2018, u ontwaakt uit een zoete roes waarin volmaakte gewoonheden van bij ons hun heldhaftigheid niet wisten te verbergen, zodoende er inmiddels niets anders schijnt gebeurd te zijn (kort gezegd: er vliegen bommen en Royale Union Saint-Gilloise heeft een coup gepleegd op het vaderlandse voetbal), zie daar, de Ardennenklassiekers staan voor de deur.

 

Een interview met drie BMC-Belgen onder wie niet Greg Van Avermaet moest het volkje der Vlamingen hieraan herinneren. En welke ongein krijgt dat terstond voor de voeten geworpen? ‘In de Vlaamse koersen moet je maar een scheet laten en je bent de man.’

 

Mocht u denken dat dit qua heiligschennis wel volstaat, het werd alleen maar zedelozer.

‘De Waalse klassiekers hebben een internationaler deelnemersveld. De concurrentie is veel groter’

Vertaal ik het zo goed als ik zeg dat een licht gebouwd type als Greg Van Avermaet Luik-Bastenaken-Luik (persoonlijke anekdote: ik heb hem eens een Pyreneeënetappe in Rio zien winnen, waarbij er toch het een en ander op het spel stond) en nog meer de Amstel Gold Race beter op het lijf is geschreven dan Parijs-Roubaix, doch deze koersen minder snel zal winnen omdat toprenners van heinde en verre hiervoor van hun vulkaan rollen, zoals hetzelfde min of meer mag gezegd wat betreft Milaan-San Remo? (tip voor menig vluchteling naarstig hopend op verblijfspapieren: de laatste Belg die Milaan-San Remo kon winnen, achttien jaar geleden, werd pas voor het eerst als Belg aanzien toen hij Milaan-San Remo won)

En klinkt het te boud als ik opper dat elke Valverde of Kwiatkowski, mocht de waanzin in ze treden, kasseikoersen kan winnen, maar niet elke Vanmarcke of Stuyven heuvelklassiekers?

 

Het trio bestaande uit Ben Hermans, Dylan Teuns en Loïc Vliegen kwam nu pas werkelijk op dreef.

‘Internationaal krijgen we wel aandacht. Als je top tien rijdt in Luik, is dat echt chique en word je daar in het buitenland over aangesproken. Voor het Vlaamse publiek is dat de logica zelve.’

De goede verstaander leidt hieruit mogelijks af dat de koers niet alleen van ons is, dat pijnlijk genoeg het Vlaamse publiek de koersen van bij ons gelijkstelt met de koers in het algemeen, de waardeverhoudingen in het moderne wielrennen pertinent ontkennend, en zelfs integendeel een achterhaald beeld almaar hardnekkiger cultiverend, nogal gênant voor de – ofschoon dit historisch niet klopt en daarom zelfverklaarde – bakermat van de koers.

Naar de oorzaak is het haast onmogelijk gissen. Toch niet omdat een berichtje over de Ronde van Baskenland vijftig woorden toebedeeld krijgt en de E3 Harelbeke acht bladzijden minus die vijftig woorden?

 

En tot slot het summum.

‘Na de Brabantse Pijl is er ook geen studio van de tv. Nochtans verdient deze koers even veel aandacht als Dwars door Vlaanderen.’

Maar daar zagen ze hun kans schoon Dylan Teuns te grazen te nemen. In het anders meer dan te pruimen Extra Time Koers, te meer als we Extra Time Zonder Koers als meetpunt nemen, kwam men na een snelle factcheck tot de conclusie dat er na Dwars door Vlaanderen geen tv-studio aanwezig is. Ofschoon je al van goeden huize moet zijn om de Omloop, E3 Harelbeke, Dwars door Vlaanderen en Kuurne-Brussel-Kuurne uit elkaar te houden en je ook tot de kern van zijn woorden kunt komen, want na Luik-Bastenaken-Luik evenmin een tv-studio.

Een studio? Veel te riskant. Moest zo maar eens blijken dat de winnaar, Alejandro Valverde of Carlos Betancur (let op!), nog nooit van Karl Vannieuwkerke heeft gehoord en zelfs na wat dwingende tweets zich niet geroepen voelt naar de glazen kooi af te zakken, terwijl de eerste Belg na Jelle Vanendert nog moet aankomen.

En dus zal het ook dit jaar niet anders zijn dat er naar hartenlust gejeremieerd wordt over het koersverloop, niet spectaculair, te saai, te beredeneerd (Tactiek, in wielrennen? Maar allez.) en geen Belgen (hoe komt het toch?). Het enige dat de heuvelklassiekers boven de taalgrens populair kan maken is naast Tim Wellens een deelnemersveld als dat van Kuurne-Brussel-Kuurne.

Die studio zal er snel staan.

 

© 2017 – Extrasport – Matthias Vangenechten