Home » Actua, Analyse

Compromis: helft peloton start in Brugge, andere helft ontvangt boete in Antwerpen

door Extrasport op april 1, 2017 – 08:07Geen Reacties

Wat betreft de startplaats van de Ronde van Vlaanderen, morgen reeds, is in allerijl nog een compromis bereikt. Loting beslist welke helft van het peloton in Brugge mag starten en welke helft staande wordt gehouden in Antwerpen voor een GAS-boete.

© Wikimedia Commons

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Brugs burgemeester in zijn natste dromen Pol Van Den Driessche (N-VA) schudden elkaar zichtbaar opgelucht de hand. ‘Tweehonderd fietsers tegelijk op Antwerps grondgebied, dat kunnen onze politiediensten niet slikken, zeker niet op de dag des Heren. Het zou ook alleen maar voor vermijdbare onlusten zorgen; mensen die beginnen te fantaseren over fietsinfrastructuur,’ blies De Wever.

 

‘En dus schoot Brugge te hulp, altijd loyaal aan vrienden in nood,’ zei Van Den Driessche, die enige moeite had een heimelijk lachje te onderdrukken alsof hij gekweld werd door de wildste fantasieën die geen eerbaar mens overvallen. ‘Brugge heeft dan ook talloze troeven in huis als hoofdstad van West-Vlaanderen, de bakermat van respectievelijk Renaat Schotte en het wielrennen. Moet ik meer zeggen?’

 

Antwerpen heeft dan weer andere voordelen. Je kunt persconferenties op het stadhuis houden wanneer je maar wenst over wat het ook zij, et cetera.

 

Op het wedstrijdverloop hoeft de verschillende startlocatie niet veel impact te hebben. Vanuit Brugge zijn de renners een zestal kilometer eerder toe aan de eerste passage door Oudenaarde, van waaruit het parcours gelijklopend is, of toch in de mate van het mogelijke. Een keertje of driemaal over de Paterberg en de Oude Kwaremont, geen ernstig renner die zich hierachter bij verlies verschuilt.

 

De UCI prijst de organisatoren van de Ronde van Vlaanderen voor de pioniersrol wat betreft dit unieke concept. ‘Om de spankracht in de Tour te garanderen, zou het geen slecht idee zijn om het peloton in twee delen te splitsen. De ene helft legt het oorspronkelijk uitgetekende traject af en de andere helft van het peloton start in Parijs en finisht waar de ene helft start. Maar ja, die conservatieve ASO ook altijd.’

 

Eerder was er al beslist dat de renners vrij hun plaats van finish konden kiezen, Oudenaarde of Meerbeke.

 

© 2017 – Extrasport – Matthias Vangenechten