Home » Visie, Voetbal

Club krijgt voorrang, Cercle moet wachten

door Extrasport op juli 9, 2015 – 09:181 Reactie

Het lijkt nu toch min of meer vast te staan: Club Brugge bouwt binnenkort een nieuw stadion aan de Blankenbergse Steenweg. Stadsgenoot Cercle blijft in Jan Breydel. Dat stadion onderging naar aanleiding van Euro 2000 al een grondige renovatie, maar de Vlaamse Overheid vindt het meer opportuun te investeren in een stadion voor Club dan Jan Breydel op te kalefateren.

© Wikimedia Commons

“Eén ding is duidelijk: we gaan voor een groot nieuw stadion voor Club Brugge”, zei burgemeester Landuyt (sp.a) in november 2014 nog. Die woorden moeten ook weerklonken hebben zo’n dikke vijftien jaar geleden, toen het Olympiastadion flink onder handen werd genomen. De staanplaatsen verdwenen, de capaciteit breidde uit naar 30.000 zitplaatsen en er kwam een nieuw soort beveiliging voor het veld: trommels tussen het veld en de tribunes met kettingen daarrond moeten ervoor zorgen dat supporters niet op het veld geraken. En om subsidies te krijgen was er nood aan een meer Vlaams klinkende naam. Toenmalig burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) verkoos Jan Breydelstadion boven onder meer Noordzeestadion en Flandriastadion.

 

5.000 abonnees

Vandaag is het Jan Breydelstadion nog steeds eigendom van Stad Brugge. Club en Cercle delen het stadion en dat zorgde al meer dan eens voor agendaproblemen. Denk maar aan de meest recente achtste finales van de Beker van België toen beide teams volgens de loting thuis moesten spelen. Daarnaast is het stadion een maatje te groot voor tweedeklasser Cercle. De vereniging telt met moeite 5.000 abonnees en het moet alweer een jaar of vier geleden zijn dat Jan Breydel vol zat voor een thuiswedstrijd van groen-zwart. Zelfs bij de derby’s was dat de laatste jaren niet meer het geval. Een stadion voor elk team lijkt dus alleen maar voordelen te bieden.

 

In 2007 al liet Club verstaan te denken aan een nieuw stadion, toen nog in Loppem. Zowel die piste als een plan op de Chartreusesite werden van tafel geveegd. Eind vorig jaar maakte Stad Brugge, zonder vooraf overleg met beide teams, bekend om minstens één nieuw stadion te bouwen aan de Blankenbergse Steenweg. Cercle kreeg ook de mogelijkheid om een kleiner stadion te bouwen op dezelfde site. De vereniging gaf echter te kennen liever in de stad te blijven en stelde zich ook vragen bij de financiering van een nieuw stadion. In december 2014 werkte de vereniging dan ook samen met enkele architecten aan een plan voor een grondige herbestemming van de Jan Breydelsite. Zo wordt de capaciteit uiteraard verkleind en komt er ook plaats vrij voor ‘maatschappelijke functies’. Zo zouden er vergaderzalen en terreinen voor binnensporten zoals badminton komen. De stad gaf aan om deze plannen zeker verder te bestuderen.

 

Erfpacht

In april 2014 maakte de Vlaamse Regering bekend om acht miljoen euro uit te trekken voor de stadions van eersteklasseploegen. Op zijn minst opmerkelijk is dat Club Brugge kon rekenen op Vlaamse subsidies terwijl Cercle naast de boot viel. Nu Cercle is gedegradeerd zal het hoogstwaarschijnlijk nog moeilijker zijn om geldschieters te vinden. Stad Brugge investeert bovendien in de grond aan de Blankenbergse Steenweg. Club betaalt erfpacht aan de stad, wordt zelf bouwheer van het nieuwe stadion en zal dat ook zelf financieren. Daarnaast zullen de plannen van Cercle moeten wachten tot het nieuwe stadion er zal staan. Dat zal ten vroegste tegen het seizoen 2019-2020 zijn.

 

Het is logisch dat Stad Brugge meer geneigd is te investeren in een stadion van een potentiële titelkandidaat dan in dat van een tweedeklasser. Toch is het bizar dat de stad ervoor kiest een nieuw stadion te bouwen, terwijl er al eentje staat. Het Jan Breydelstadion is verre van nieuw, maar mits enig opknapwerk kan het zeker weer enkele tientallen jaren mee. Dat uitgerekend Cercle Brugge nog minstens vijf jaar in een veel te groot stadion moet spelen is pas echt frappant. Cercle heeft niet de financiële middelen om zelf een stadion te bouwen, toch zou een klein duwtje van de stad of de Vlaamse regering de vereniging op weg kunnen zetten om een stadion op maat te bouwen, in de stad. Want een niet te onderschatten deel van de Cerclesupporters komt gewoon met de fiets naar de matchen kijken. Er is immers maar één ploeg in Brugge als je de het steeds schraler wordende Cerclepubliek mag geloven. En binnenkort een andere op de Blankenbergse Steenweg. Ik ben nu al benieuwd welke Vlaamse naam aan dat stadion zullen geven. Staat er al ergens een Pieter De Coninckarena neergepoot?

 

© 2015 – Extrasport – Tine Merlevede

 

 

Tags: , ,

  • Jan Tielemans

    Beste Tine,
    U vindt het dus normaal dat Cercle jarenlang de facto teert op de inspanningen van Club? (nieuw veld = geen geld meneer, led boadings= geen geld meneer, etc etc etc — maar he meneer: Wij als mede huurder moeten daar wel gratis van kunnen gebruik maken he!) U vindt het bijkomend doodnormaal dat een meerderheid van fans (er is op Club immers geen deftige zitplaats meer te krijgen door Club zijn populariteit) in regen en wind moeten zitten omdat, tja, Cercle anders zelf een stadion zou moeten financieren?