Home » Actua, Voetbal

Circus Jova slaat tenten op in Liverpool

door Extrasport op april 27, 2010 – 17:262 Reacties

Milan Jovanovic verlaat Standard via de grote poort. Vier seizoen lang vrolijkte de Serviër onze Belgische competitie op. Hij schonk de Rouches twee landstitels en kreeg de Gouden Schoen. Tijd dus voor een nieuwe uitdaging. In Liverpool wil Jova Fernando Torres en Dirk Kuyt het vuur aan de schenen legen.

Jovanovic kwam voor het eerst piepen bij de Servische club Vojvodina Novi Sad. Na avontuurtjes bij Shakhtar Donetsk en Lokomotiv Moskou sloop de Serviër Luik binnen via een achterpoortje. Dokter Nebosja Popovic overtuigde sterke man Luciano D’Onofrio om het Servische woelwater in huis te halen. Daar hebben ze in Luik nog geen seconde spijt van gehad.

 

Bambi’s veroveringen
De Serviër startte aarzelend maar al gauw ontpopte hij zich tot de snelste spits van België. Milan Jovanovic loopt als het ware sneller met de bal aan de voet dan zonder. Het fenomeen gaf kleur aan de grijze Belgische competitie. Hij veroverde met zijn onnavolgbare dribbels en grappige interviews de harten van alle supporters. De Servische slang zette Standard op de Europese kaart van het voetbal na knalprestaties tegen Liverpool, Everton, Sevilla, Olympiakos en Panathinaikos. Hij leidde Servië naar het WK in Zuid-Afrika. In zijn thuisland is de vrolijke goochelaar een held met de bijnaam Lane, Servisch voor Bambi omdat hij zo een zacht karakter heeft. In België veroverde hij met Standard twee landstitels en twee supercups. Milan bevrijdde de Luikenaars na 25 jaar zonder oppergaai.

 

In zijn thuisland is de vrolijke goochelaar een held met de bijnaam Lane, Servisch voor Bambi omdat hij zo een zacht karakter heeft

 

Ook zijn persoonlijke prijzenkast is indrukwekkend. Profvoetballer van het jaar en in januari kreeg de Serviër de meest prestigieuze voetbalprijs van ons land. Nadat hij de Gouden Schoen op zijn nachtkastje kon zetten was het voor Milan duidelijk. Het was het ideale moment om zijn schitterende prestaties te verzilveren. Hij trekt eindelijk naar Liverpool. Hoe vaak heeft Jovanovic geen afscheid genomen van Standard? Tijdens elke transferperiode zei de spits dat hij zijn laatste match voor de Rouches had gespeeld en telkens had hij de vurige supporters al uitgewuifd. Als puntje bij paaltje kwam, bleef Bambi Standard trouw en de fans sloten hem graag terug in de armen. Geen enkele voetballer komt daar elk jaar mee weg, behalve als je Jova heet.

 

Bijten en kussen
Nu staat het vast dat het eigenzinnige genie vertrekt want hij zette zijn krabbel al op een lucratief contract in Engeland. Standard en de Jupiler Pro League verliezen een kleurrijke vogel. In volle titelstrijd vorig jaar was Jovanovic zo hongerig dat hij in het oor van Zulte Waregem-verdediger Bart Buysse beet. Dit jaar voerde hij een fantastische show op tegen Club Brugge, 3-0 prijkte bij de rust op het scorebord. In die match mocht de aanvaller voor één keer de aanvoerdersband dragen van zijn lievelingstrainer László Bölöni. Bij zijn wissel dacht Jovanovic dat een kus aan de scheidsrechter geven tot het takenpakket van een aanvoerder behoorde. Frank De Bleeckere wist niet wat hem overkwam. Milan’s interviews na de match zijn hilarisch want zijn Engels is onnavolgbaar. Winst of verlies maakt voor deze voetballer niet uit, na de wedstrijd antwoordt hij gretig op alle vragen.

 

Als het even ernstig moet, kon dat ook voor de Servische balgoochelaar. Zo hield hij het hoofd twee keer koel in volle titelstrijd. Jovanovic was één van de meeste ervaren spelers bij de Luikenaars. Op zijn schouders rustte dan ook het meeste druk. Maar hij nam altijd zijn verantwoordelijk. Hierdoor kwam Lane soms wel in conflict met andere sterspelers. Ooit stond hij neus aan neus met Sérgio Conceição en vorig seizoen botste hij bij de strafschoppen wel eens op Axel Wistel. Jovanovic heeft die laatste vorig jaar eens goed de mantel uitgeveegd na zijn zware tackle op Marcin Wasilewski. Als enige van de Rouches veroordeelde hij de onbesuisde ingreep van de piepjonge Rode Duivel.

 

Milan’s interviews na de match zijn hilarisch want zijn Engels is onnavolgbaar

 

Goochelen met Torres
In mei verhuist Circus Jova naar Engeland. Daar zal de Servische clown op training een balletje trappen met Fernando Torres, Steven Gerrard en Javier Mascherano. De Europa League konden Standard en de Serviër dit jaar niet in de trofeeënkast zetten na de uitschakeling tegen Hamburg. En een Europees ticket kon Bambi ook niet meer uit zijn mouw toveren voor de Rouches. Nadat hij de Vurige Steden liet ontploffen zal hij volgend jaar Anfield Road in vuur en vlam zetten. Veel succes, Jova.

 

Tags: , , , , , ,

  • Jeroen

    Ik dacht net dat Jovanovic niet door de grote poort was vertrokken. Hij zat niet eens in de kern in de laatste wedstrijden. Dat niemand een vorm van afscheid had gepland in die matchen is toch vrij pijnlijk? Dat je de supporters niet kan bedanken in een laatste wedstrijd, is eerder oneervol, dan vertrekken door de grote poort.

  • http://www.extrasport.be Frederik De Brant

    Het is inderdaad vrij pijnlijk dat er geen gepast afscheid werd gepland voor “een van de beste buitenlanders die ooit bij Standard heeft gespeeld” (dixit Wilfried Van Moer). Ze zullen in Luik maar beseffen wat ze missen eens hij weg is, maar dan is het te laat natuurlijk…